Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elmarknaden just nu: Skiftande temperaturer ger ett osäkert elpris

Februari 2021 har varit ombytligheternas månad för elpriset. Orsaken är främst de skiftande temperaturerna vilka varit flera grader under det normala. Spotpriset under februari är det tredje högsta sedan millennieskiftet och den 10 februari mättes den högsta elförbrukningen för ett enskilt dygn sedan 2015.

Temperaturen har hittills i februari legat 3 till 4 grader under det normala, vilket har ökat efterfrågan på el i hela landet, främst drivet av hushållens ökade uppvärmningsbehov. Spotpriset för februari väntas bli cirka 55 öre/kWh för elområde 3, Södra Mellansverige. (se nedan tabell)

– Nu börjar vi gå in i en period av året då riskerna för extremt kallt väder minskar. Väderprognoserna har vänt och högre temperaturer, mer nederbörd samt kraftigare vind väntas vilket kan förbättra prisläget vid månadsskiftet, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Den hydrologiska balansen har minskat från ett kraftigt överskott till noll på grund av kyla och mindre nederbörd i början av året. Under de kallaste dygnen i början av februari stod vattenkraften för hela 54,4 procent av all produktion i Sverige. Kärnkraften har levererat 100 procent av installerad kapacitet och vindkraften har producerat mindre på grund av mindre blåst.

Bränslepriserna har visat en snabb återhämtning men viss osäkerhet kvarstår på grund av pandemin. Köldknäppen i USA har varit en bidragande orsak till att exempelvis oljepriset den senaste tiden klättrat till nivåer som inte uppmätts sedan maj 2019 och är nu tre gånger så högt jämfört med i fjol.

Priserna på fasta elavtal har hittills inte påverkats lika mycket av det kalla vädret . Detta då periodlängderna innehåller fler vädersäsonger, och prissätts i mindre utsträckning baserat på läget här och nu.–  Även om varmare väder verkar vara på väg så har 2021 redan hunnit påminna oss om vikten av att hålla koll på sitt elpris. Vill du veta vad du betalar varje månad kan du välja ett fast avtal med bytesrätt så kan du när elpriset går ner teckna om elavtalet till ett lägre pris, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Spotpriset februari 2021 2020
Elområde 1, Norra Sverige ca 45 öre/kWh 15,23 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverige ca 45 öre/kWh 15,23 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverige ca 55 öre/kWh 19,46 öre/kWh
Elområde 4, Södra Sverige ca 57 öre/kWh 19,64 öre/kWh

Dagsaktuella elpriser på rörligt elpris

Källa: Vattenfall