Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Guld och brons till Sverige på VM i jaktstart – “Får fira via Teams”

Guld till Lisa Larsen. Brons till Evelina Wickbom. Jaktstarten på VM i skidorientering blev en strålande dag för det svenska laget. – Det känns jäkligt bra att vinna guld. Men firandet blir nog via Teams, säger Larsen med ett skratt.

Damernas jaktstart, den första någonsin i VM-sammanhang, blev en mycket rafflande sådan. Det bjöds på en hel del omkastningar under den dryga timmens åkning. Och efter en bom av gårdagens silvermedaljör Magdalena Olsson relativt tidigt i loppet stod det klart att de största svenska förhoppningarna skulle stå till gårdagssexan Evelina Wickbom och gårdagsnian Lisa Larsen.

Under den sista kvartens åkning var det Larsen som var starkast, och kunde efter en spännande kamp mot estniskan Daisy Kudre köra hem VM-guldet.

– Vissa partier av banan var väldigt orienteringstekniskt utmanande, och andra delar var det längre sträckor där man kunde trycka på i skidåkningen så det var en väldigt bra mix. Sen var det väldigt mjukt i snön med anledning av att det är ganska många plusgrader, men det tror jag passade mig, säger Larsen.

Lisa Larsen tävlade i längdåkning fram till 2015, och ingick i det svenska VM-laget 2013. Förra året gjorde hon världscupdebut i skidorientering, och i dag vann hon alltså det största som kan vinnas i skidorienteringssammanhang:

– Även om jag inte tävlat i skidorientering internationellt tidigare så har jag ju kört skidorientering och tävlat i orientering i princip hela livet. Sen passar det här formatet med jaktstart väldigt bra, säger Larsen.

Hur firar du ditt VM-guld?

– Jaa du. Jag får väl umgås med mina lagkamrater via Teams. Vi har ju våra olika coronaanpassade bubblor, säger Larsen som fick sällskap på prispallen av Evelina Wickbom, som även hon vann sin första VM-medalj.

Wickbom tog brons, och var sex sekunder bakom silvervinnande hemmaåkaren Daisy Kudre.

– Det var först när vi kom in till varvningen efter kanske två tredjedelar av loppet som jag fick reda på att vi var i täten. Det var en tuff bana, med svår orientering och väldigt löst i snön. Jag är väldigt glad över att jag kunde hålla ihop loppet på ett så bra sätt, och det känns fantastiskt att jag får med mig en medalj, säger Wickbom som tog ett brejk från skidorienteringen några månader då hon pluggade i USA.

Nu är hon bättre än någonsin.

– Jag har fått en nytändning till den här säsongen. Tidigare har jag alltid haft orienteringstekniken som min styrka, men nu upplever jag att jag utvecklats mycket även i skidåkningen. Och det krävs ju att ha båda delarna för att det ska räcka hela vägen till medalj, säger Wickbom.

Magdalena Olsson avslutade starkt och körde upp sig till femte plats och även Klara Yngvesson gjorde ett fint lopp och blev nia.

I herrtävlingen gjorde Rasmus Wickbom en stark insats och körde in som åtta (efter att ha startat som 20:e) och Erik Blomgren blev tia. Guldet vanns av norrmannen Audun Heimdal.

Och på junior-VM som avgörs parallellt blev det nya guld för gårdagens sprintvinnare Jonatan Ståhl och Hanna Lundberg. Denna gång på långdistansen. Och på killsidan blev det en svensk trippel då Albin Gezelius tog silver och Isak Lundholm brons.

I morgon är det vilodag på VM, på lördag fortsätter tävlandet i Kääriku med medeldistans.

Källa: Svenska Orienteringsförbundet
Foto: Donatas Lazauskas