Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Rekordmånga fick hjälp av Företagsakuten under 2020 – och åtta av tio företag räddas

Coronapandemin utgör en stor utmaning för många företag. Under 2020 fick 100 företag i regionen hjälp av Företagsakuten på Business Region Göteborg. Det är mer än dubbelt så många som ett vanligt år. Och drygt åtta av tio företag som söker hjälp räddas. Det visar 2020 års statistik av Företagsakutens insatser.

Under 2020 hörde rekordmånga företagare av sig till Företagsakuten på Business Region Göteborg. Många hade hamnat i ekonomiska problem på grund av coronapandemin.

– Vi försöker hjälpa till att ta tag i de akuta problem bolagen har och därmed undvika konkurser och rädda arbetstillfällen. Ju tidigare man kontaktar oss desto större är chansen att vi tillsammans kan hitta fungerande lösningar, säger Maria Lindström, projektledare på Företagsakuten.

De flesta som tagit kontakt med Företagsakuten är småföretagare som sitter på stora fasta kostnader och som tappat kunder och intäkter.

– Många har hamnat i ett läge där de inte vet vad de ska göra. De behöver hjälp att göra sin verksamhet lönsam igen. Det är viktigt att vara förberedd, att man har en beredskapsplan och koll på sin ekonomi så att man inte behöver hamna i ett krisläge eller att det går så långt att man tvingas lägga ner sin verksamhet, förklarar Maria Lindström.

Hos Företagsakuten arbetar fem erfarna ekonomiska rådgivare och företag som står inför en svår ekonomisk situation kan få upp till fem timmars kostnadsfri rådgivning.

– Vi är väldigt stolta över att vi bidragit till att fler i regionen har ett arbete att gå till. Vår rådgivning gör skillnad, statistiken visar att vi räddar drygt åtta av tio företag. I många fall leder vår rådgivning till en nytändning i bolaget, företagaren ser nya möjligheter och fokuserar på det som är viktigt i företaget. Några av dem har fortsatt till vårt tillväxtprogram Expedition Framåt för att de vill jobba strukturerat med att utveckla verksamheten.

Fakta:

  • Sedan 1997 har 1 622 företag fått ekonomisk rådgivning hos Företagsakuten.
  • En sammanställning visar att 129 företag har fått hjälp under åren 2017-2019. Av dessa var 66 procent fortsatt aktiva då undersökningen gjordes.
  • Under 2020 räddades 83 av 100 sökande företag, vilket berörde totalt 292 arbetstillfällen.
  • Företagsakuten drivs av Business Region Göteborg och medfinansieras av Västra Götalandsregionen.

Källa: Business Region Göteborg