Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Zlatan tillbaka i landslagstruppen

Förbundskapten Janne Andersson presenterade idag truppen inför VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo, samt landskampen mot Estland. För första gången sedan 2016 så kommer Zlatan Ibrahimović att vara en del av en svensk landslagstrupp. Förbundskapten Janne Andersson ger sin syn på läget i truppen inför stundade VM-kvalet.

Foto: SvFF

Det var ett bra tag sedan det var samling och du missade ju novembersamlingen på grund av Corona. Hur känns det inför samlingen?

– Jag har stått och frustat i spiltan kan man säga, haha. Det ska bli väldigt roligt att få träffa spelarna och ledarna igen. Det är en lång väg att gå för att nå VM 2022, men vi vill dit och det är viktigt för oss att få en så bra start som möjligt på kvalet.

Zlatan Ibrahimović är tillbaka i landslaget. Vad kommer han att kunna bidra med?

– Först och främst så är det en väldigt bra fotbollsspelare, den bästa vi haft i Sverige. Det är såklart väldigt roligt att han vill komma tillbaka. Förutom det han kan bidra med på planen så har han ju en otrolig erfarenhet och kan bidra med den till andra spelare i laget.

Vad säger du om motståndet i första matcherna?

– Både Kosovo och Georgien har många bra och tekniskt skickliga spelare. Kosovo mötte vi ju under januariturnén 2019 och vi vet att det är ett passningsskickligt lag även om man inte hade bästa möjliga lag den gången. Vi behöver som vanligt vara noggranna i våra förberedelser och göra bra prestationer för att få den start som vi vill på kvalet.

Det har varit en del skador och frågetecken gällande mittbackar. Hur ser du på det?

– Så är det. Tyvärr har vi haft många skador på just mittbackar. Mackan Danielson kommer tyvärr inte kunna vara med på grund av karantänsregler i Kina och Pontus Jansson har inte kommit tillräckligt långt i sin rehab efter sin skada. Däremot kommer Andreas Granqvist vara med igen vilket såklart är bra. Även Joakim Nilsson kommer göra sin debut i truppen. Han har gjort det bra i Tyskland och det ska bli kul att se honom i vår miljö. Spelarna som tagits ut är duktiga spelare, vi får se vad vi landar i för mittbackspar när det är dags för avspark.

Givet Coronasituationen, har det varit svårare att få loss spelare till landslaget generellt?

– Det är Stefan Pettersson som sköter mycket av kontakten med klubbarna men generellt kan man säga att det har varit bökigare, ja. Förutom Mackan Danielson så saknas även Gustav Svensson av samma skäl. Men i de allra flesta fall så har det löst sig bra.

Jesper Karlsson kommer vara med på sin första ”riktiga” landslagssamling. Vad säger du om hans utveckling?

– Vi har följt Jesper noga under hans tid i Holland. Han var dessutom med oss på januariturnén 2019 så vi vet vilka kvaliteter han har. Ska bli kul att träffa honom igen. Det är dessutom lite extra kul med Jesper då han är den första spelaren som gått igenom vår Future Team-verksamhet och tillslut varit bra nog för att spela i landslaget. Ett bra betyg för den verksamhet som Claes Eriksson och gänget på ungdomssidan har gjort.

Nu först VM-kval, träningsmatch mot Estland och sedan EM i sommar. Vad tror du blir nycklarna för att ni ska få med er bra resultat framöver?

– Vi måste börja med att fokusera till hundra procent på första matcherna vi har nu. Är det något jag tycker vi varit bra på hittills så är det att ta en match i taget, och sedan titta vidare mot nästa match. Det tror jag blir en nyckel även nu. Fullt fokus på att förbereda oss bra, få till en så bra prestation som möjligt så leder det förhoppningsvis till att vi kan vinna så många matcher som bara möjligt.

Källa: Svenska Fotbollsförbundet
Foto: Tasnim News Agency