Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Premiär för ny Spoken word-föreställning på Dramaten Play

 

Sedan en blygsam Spoken word-start för tolv år sedan i Lejonkulans foajé har författare, poeter, musiker och skådespelare fått en trogen publik på Dramatens största scener. Tisdagen den 30 mars är det dags för en pandemidrabbad premiär på den digitala scenen – Dramaten Play.

Skådespelaren och nyutbildade terapeuten Eric Stern startar tillsammans med skådespelaren Sanna Sundqvist och poeterna Niklas Mesaros, Nachla Libre, Ville Gobi och Nawroz Zakholy en hemlig terapigrupp för att bearbeta årets händelser.

Årets första Spoken word-föreställning Gruppterapi för pandemipåverkade poeter blir är en dysfunktionell och reflekterande terapisession med en grupp tystade poeter.

– Det blir en timme med nyskriven poesi, märkliga gruppövningar och tänkvärda funderingar från året som har gått, säger regissör Malin Stenberg.

Eric Stern har medverkat i flera produktioner på Dramaten, bland andra Figaros bröllop, Här kommer alla känslorna på en och samma gång och Förlovningen, och är nu aktuell med Liv Strömquist tänker på sig själv. Eric har också setts i tv-serien Bonusfamiljen och i 2018 års julkalender Storm på lugna gatan.

Sanna Sundqvist är också med Liv Strömquist tänker på sig själv. På Dramaten har hon tidigare bland annat medverkat i Det blåser på månen och Oidipus/Antigone och 2013 framförde hon sin monolog Jag borde få något slags pris. Sanna har även medverkat i dramaserien Torka aldrig tårar utan handskar och Andra åket. 2020 nominerades hon till en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i Lisa Aschans långfilm Ring mamma!.

Niklas Mesaros är poet och författare och har sedan starten medverkat i Spoken word på Dramaten. Han har även regisserat flera av föreställningarna. Han bokdebuterade 2018 med relationsromanen Sjöhästar.

Nachla Libre är konstnär, spoken word-pionjär och poet. Mellan 2009 och 2019 var hon konstnärlig ledare för scenen och rörelsen Revolution Poetry. Nachla har uppträtt på och regisserat evenemang på bland annat Dramaten, Unga Klara, Way Out West och Kulturhuset Stadsteatern. 2020 debuterade hon med diktsamlingen Tiden har sett allt.

Nawroz Zakholy är skribent och poet och har en bakgrund inom språkvetenskap och kommunikation. Hon har bedrivit kulturpedagogiska verksamheter för unga i bland annat Järva. I samröre med scenen och rörelsen Revolution Poetry har hon producerat och uppträtt på Folkoperan, Unga Klara och Kulturhuset Stadsteatern. 2018 ingick Zakholy i Revolution Poetrys diktsamling med samma namn.

Ville Gobi, poet, döpt efter en öken han aldrig sett, har tidigare medverkat i Spoken word på Dramaten. Han har tävlat i Poetry Slam på olika scener i USA och vunnit Storytelling-SM i Sverige 2019. Gobi har även pluggat film och skådespeleri i New York och drivit vandrarhem i Los Angeles. Idag regisserar han film och försöker skriva en bok.

En produktion från Dramaten&.

Medverkande: Eric Stern, Sanna Sundqvist, Niklas Mesaros, Nachla Libre, Ville Gobi och Nawroz Zakholy. Regi: Malin Stenberg

Spoken word: Gruppterapi för pandemipåverkade poeter, premiär 30 mars klockan 19.00 på Dramatens hemsida. Föreställningen finns sedan tillgänglig att se utan kostnad i en månad.

Källa: Dramaten

Bild: Niklas Mesaros, Eric Stern och Sanna Sundqvist. Foto: Klara G.