Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Children of the Enemy tävlar på dokumentärfilmsfestivalen CPH:DOX 2021

Göteborgsregissören Gorki Glaser-Müllers dokumentär Children of the Enemy får världspremiär på dokumentärfilmsfestivalen CPH:DOX 2021, där den tävlar i internationella huvudtävlan International Main Competition, Dox:Award. Filmen handlar om Patricio Galvez kamp för att rädda sina föräldralösa barnbarn, som i sociala medier kallas IS-barn och terroristbarn, från mardrömslägret al-Hol i Syrien. Filmen produceras av Erika Malmgren och Kristofer Henell, Cinenic Film, i samproduktion med Film i Väst.

Children of the Enemy handlar om Patricios Galvez dotter, som i hemlighet gifte sig med den ökände IS-terroristen Michael Skråmo och följde honom till kriget i Syrien 2014. Fem år senare dödas båda när kalifatet bryter samman. De efterlämnar sju små barn som placeras i mardrömsläget al-Hol, där förhållandena är livshotande. När den svenska regeringen inte agerar för att få hem barnen blir Patricio alltmer desperat. I sorgen över att ha förlorat sin dotter ger han sig själv ett löfte – han måste rädda sina barnbarn innan det är för sent.

Gorki Glaser-Müller är filmskapare, manusförfattare för film, tv och radio och multikonstnär. Han föddes i Santiago, Chile 1973 och kom till Sverige som 13-åring. Sedan han tog examen från Valand Academy i Göteborg har han experimenterat med audiovisuellt berättande i olika former. Hans första långfilm var den kritikerrosade En gång om året, samproducerad med Film i Väst (2013). Children of the Enemy är hans dokumentärfilmsdebut.

 – Å ena sidan berättar Children of the Enemy historien om hur Patricio Galvez steg för steg kämpar för att rädda sina barnbarn. Å andra sidan är detta en historia om att vara människa idag. Världen är polariserad, mer extrem. I dagens politiska klimat ses inte dessa barn som oskyldiga svenska barn. I sociala medier kallas de IS-barn och terroristbarn. De är dömda för sina föräldrars val.

– Det var den bristen på civilisation som fick mig att göra den här filmen. Även i de gamla grekiska berättelserna från Iliaden tillämpas den besegrade fiendens öde på sina barn. Children of the Enemy är en universell berättelse om David mot Goliat, om den lilla mannen mot ett politiskt system. Men på sin djupaste nivå är detta en berättelse om förlusten av ett barn, den kanske största smärtan för en förälder. När Amanda dör lovar Patricio att rädda sina barnbarn, oavsett riskerna, säger Gorki Glaser-Müller.

Kristofer Henell och Erika Malmgren producerade Gorki Glaser-Müllers kritikerrosade debut En gång om året (2013). Kristofer är grundare av produktionsbolaget One Night Picture och medlem i EAVE. Erika är producent på Cinenic sedan 2016 och har arbetat med bland andra Thomas Vinterberg, Per Fly och Gabriela Pichler.

Så här kommenterar producenterna filmen:
Children of the Enemy följer vi Patricio Galvezs allt mer desperata kamp för att rädda sina barnbarn från det fruktade lägret al-Hol. Vi kommer också bakom kulisserna och får en inblick i en fars sorgearbete och försök att förstå den dotter han förlorat till IS. Han förmådde inte rädda henne, men han måste till varje pris försöka rädda sina barnbarn.

Gorki följde varje steg som Patricio tog 24 timmar om dygnet – genom all osäkerhet, stress, byråkrati, politiska beslut och internationell medierapportering som pågick, och genom all frustration, skuld och panik som Patricio upplevde. Det är en intim och nervig skildring av den lilla människans kamp. Vi ser Children of the Enemy som ett viktigt tidsdokument som berättar om den polariserade värld vi lever i idag.

Problematiken med barnen i lägren i Syrien är dessvärre fortfarande brännande aktuell. I dagsläget finns mellan 50-70 svenska barn kvar där nere och tusentals barn från andra länder. Omständigheterna i lägren är livsfarliga och präglade av kidnappningar, våldtäkter, sjukdomar och död. Vår film ger en inblick i barnens utsatta situation och en mänsklig vinkel på en komplex situation. Ska barn straffas för sina föräldrars livsval?

Filmen har mottagit Malik Bendjelloul Memorial Foundation Grant i konkurrens med 100 internationella filmprojekt av en jury bestående av bl.a James Marsh (Oscarsvinnarna Man on Wire och The Theory of Everything).

Exekutiv producent är John Battsek/Ventureland som är en av världens främsta dokumentärfilmsproducenter (Searching for Sugarman och The Final Year). World Sales hanteras av israeliska Cinephil, aktuella med tvåfaldigt Oscarsnominerade Collective.

Källa: Film i Väst
Foto: Rena Effendi