Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ungdomsfilmpris till drama om drömmar och motstånd

Den franska filmen Gagarine tilldelas Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2021. Filmen tilldelas även den internationella kyrkliga utmärkelsen Interfilm Diploma. Priserna delades ut i kväll under BUFF, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö som genomförs i digital form 13-19 mars.

Jurymedlemmarna Ita Zbroniec-Zajt, Erica Lang och Erika Heil Utbult. Med i juryn var också David Nzinga, som inte kunde vara med vid fototillfället. Foto: Maria Lundström

Filmen Gagarine, i regi av Fanny Liatard och Jérémy Trouilh, utspelas i ett slitet bostadsområde i utkanten av Paris, uppkallat efter den ryske kosmonauten Gagarin. Där bor 16-årige Yuri som själv drömmer om att bli astronaut. När det framkommer att myndigheterna planerar att riva hela området väcker det starka protester bland de boende och Yuri börjar göra motstånd på sitt alldeles egna sätt. Filmen är inspelad under den faktiska rivningen av bostadsområdet under 2019.

– Gagarine är en mångbottnad film, full av fantasti- och lekfullhet som är vacker både visuellt och innehållsmässigt. Den berättar en universell historia om vikten av att ha ett hem, en tillhörighet och gemenskap, säger Erica Lang, ordförande i juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris.

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2021, juryns motivering
”En finstämd och vacker berättelse om känslan av att vara övergiven, om förlust och social utsatthet. Med sin själsliga ton balanserar filmen mellan fantasi och social realism. Det metaforiska bildberättandet lämnar utrymme till de existentiella frågorna, men också för drömmar och längtan att kämpa för det man tror på. ”

Juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2021
Erika Heil Utbult, tillförordnad stiftskonsulent och församlingspedagog, Hässleholms församling
Erica Lang, präst, Husie församling
Ita Zbroniec-Zajt, filmfotograf
David Nzinga, skådespelare och producent, grundare till produktionsbolaget DNZ pictures och plattformen People Of Film.

Interfilm Diploma
Årets jury delade också ut den särskilda utmärkelsen Interfilm Diploma. Interfilm är ett internationellt, ekumeniskt nätverk som arbetar för dialog mellan kyrka och film och som medverkar med filmpriser på festivaler i hela världen.

Årets utmärkelse gick även den till Gagarine, som alltså blev dubbelt prisad.

Svenska kyrkans ungdomsfilmpris
Svenska kyrkans ungdomsfilmpris är på 100 000 kronor och finansieras gemensamt av Svenska kyrkans nationella nivå, Lunds stift och Malmö pastorat.

Kriterierna för priset:

  • Filmen ska hålla hög konstnärlig kvalitet.
  • Filmen ska synliggöra existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör ungdomar och vuxna.
  • Filmens budskap ska kunna tolkas i ljuset av evangeliet.
  • Filmen ska kunna användas i kyrkans filmarbete.
  • Filmen ska ha en allmängiltig genomslagskraft och begränsas inte av sin nationella eller lokala kontext.

Källa: Svenska Kyrkan
Bild: Filmen Gagarine tilldelas Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2021. Foto: Folkets Bio