Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Påskölsprovning

 

Vi på Aftonkuriren har gjort en test av fem stycken påsköl. Trots att de alla heter påsköl så var de alla väldigt olika sinsemellan. Till skillnad från till exempel Stout och Ale och andra öltyper så kan en påsköl uppenbarligen smaka hur som helst. Och det är stor skillnad i pris också. Den dyraste kostade 50 kronor för 440 ml. medan den billigaste kostade 22,90 kronor för 33 cl. Öltyperna varierade från riktigt mörk och tjärig till fruktig lager.

Dessa var ölen vi provade:

Gamla Enskede Bryggeri Påsköl, 4,5%, 33 cl., 25,30 kr.

Det här är en mörk lager med rätt tunn smak och en viss bitterhet. Passar bra om man vill ha en påsköl som är mer likt ett vanligt öl. Det passar bra till salt och fet mat, alltså till sillen och lammet.

Betyg:

Easturn Twang, Spike brewery, 5,8%, 44 cl., 50 kr.

Det är ett gott öl som är både mjukt och fylligt och med en viss beska. Vissa tyckte att det var fruktigt medan andra tyckte att det var brödigt. Det är bäst till mat men funkar också bra som en drink på kvällen.

Betyg:

Stjernsund Påskbrygd, Stjernsund brygghus, 5,6%, 33 cl., 26,40 kr.

För att vara ett påsköl så är det rätt tunt i smaken, och väldigt kort smak. Men beskan gör att det passar bra till sillen.

Betyg:

Slottets påsköl, Halmstad brygghus, 5,5%, 33 cl., 22,90 kr.

Väldigt fruktigt och lent och med en viss sötma. Vissa kunde spåra en smak av persika. Men det har också en del beska som balanserar sötman vilket gör det till ett utmärkt öl till påskbuffén. Det här ölet ger mest öl för pengarna.

Betyg:

Creepy Bunny easter brew, Ölbryggeriet, 8,0%, 30 kr.

Vi var alla överens om att så här ska ett riktigt påsköl smaka. Det är riktigt mörkt och kraftigt med smak av både tjära och lakrits och även en smak av kavring. Det är gott att dricka som det är. Om man ska ha det till mat så ska det i så fall vara fet mat, som lamm. Till sill tror vi inte att det passar. Det vinner helt klart tävlingen om coolaste etiketten. Den är lika mörk som ölet med en påskhare med lysande ögon som ser ut att vara en blandning mellan hare och människa.

Betyg:

Foto: Olav Holten / pp-press