Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Jakten på Lasermannen – ny true crime från SVT

 

Få utredare har arbetat under större press än poliserna som jagade Lasermannen. Från det första attentatet till gripandet gick det nästan ett år och förutom att dom bar ett skräckslaget land på sina axlar bevakade även media varenda steg dom tog. För första gången berättar nu utredare, kriminaltekniker, förhörsledare och åklagare hela historien om fallet och de för tiden banbrytande metoder som till slut gav fallet sin lösning. Vi möter även några av Lasermannens offer som än idag lever med minnena och dom fysiska skadorna. Premiär 11 april i SVT1 och på SVT Play.

Den 3 augusti 1991 föll det första skottet. När en eritreansk student och hans vänner är på väg till Gärdets tunnelbanestation i Stockholm tycker han sig se en fladdrande röd punkt i nacken på sin vän. Ögonblicket senare känner han en smärta i sidan och faller ihop. Lasermannens första offer är ett faktum, men det skulle dröja innan det gick upp för polisen att Sverige stod inför en av dom värsta serieskjutarna i modern tid.

Med en av dom mest omfattande polisutredningarna sedan Palmemordet har fallet med Lasermannen kommit att bli en av 90-talets största nyhetshändelser. Men, en historia har inte tidigare berättats fullt ut – polisernas. Hur var det att jaga den mest eftersökta mannen i modern svensk tid? Vi får också en gripande insikt i hur det är att leva med både dom fysiska och psykiska minnena. Vi möter den brasilianske musikern Heberson som blev skjuten utanför konsertlokalen Brygghuset i Vasastan och gatuköksägaren Isa som kämpade för sitt liv när Lasermannen attackerade honom i dennes grillkiosk i Djursholm.

Jakten på Lasermannen har premiär den 11 april och är en dokumentär true crime-serie i sex delar.
Medverkar gör utredarna Eiler Augustsson, Börje Sehlstedt, Jan Olsson, Sonny Björk, Stefan Bergqvist, Göran Värnholm samt kammaråklagaren Kerstin Skarp. Tillsammans med offren får vi en berättelse om en mörk tid i svensk kriminalhistoria.

Jakten på Lasermannen är producerad av STO-CPH för SVT.
Format: 6×30 min
Producent: Pål Hollender

Källa: SVT

Bild: I början av 1990-talet beskjuts elva människor av en okänd gärningsman som i pressen får namnet “Lasermannen”. Foto: SVT/STO-CPH