Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

En mäktig naturupplevelse sänds på SVT Play och i Kunskapskanalen

 

Det är snart dags för den tredje säsongen av tittarsuccén Den stora älgvandringen! Varje vår sedan urminnes tider vandrar stora grupper av älgar över Ångermanälven och i Den stora älgvandringen slow-tv får tittarna följa vandringen dygnet runt i realtid på SVT Play, i Kunskapskanalen och i år även hos den finska public servicekanalen YLE.

Älgarnas vandring är en mäktig naturupplevelse. Uppskattningsvis simmar mellan 100 till 200 älgar över vadstället varje vår. De har tillbringat de magra vintermånaderna vid kustlandet och på våren vandrar de tillbaka inåt landet till de frodigare betesmarkerna.

Riggningen är i full gång, allt för att inte störa och sprida människolukt på platsen inför vandringen. Det blir ca 30 fjärrstyrda kameror, där en del kameror ska kunna ge bra bilder under natten. Teamet som jobbar består av tio personer som jobbar i olika skift.

Johan Erhag är producent för sändningarna:

– Den stora älgvandringen fick ett fantastiskt gensvar hos publiken. Vi hade 11,6 miljoner starter 2020. 1,4 miljoner unika användare. 4,4 miljoner tittade timmar och 700 000 besök i DUO-appen. Älgarna har gått hem hos tittarna, man kommer så nära dem och naturen på ett sätt som man aldrig upplevt tidigare.

I år kommer SVT att försöka visa upp orrspel, där även tjäder kan dyka upp. Det här är ett ståtligt skådespel som många kanske inte upplevt.

Sändningarna startar söndag 18 april och pågår dygnet runt på SVT Play och i Kunskapskanalen dagtid och hela natten.

Källa: SVT

Foto: SVT