Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Cykelanpassning gör S:t Olavsleden tillgänglig för fler

 

Antalet besökare på S:t Olavsleden mellan Selånger och Trondheim växer för varje år, och intresset för alternativa sätt att färdas de 580 kilometrarna är stort. Därför är det nu med glädje vi presenterar årets nyhet: S:t Olavsleden har anpassats och förbättrats för cyklisterna.

Under flera år har S:t Olavsleden arbetat med att göra leden mer tillgänglig för cyklister. Många pilgrimer har redan cyklat den, men från och med säsongen 2021 är hela sträckan från Selånger till Trondheim redo att på allvar ta emot cykelgäster.

Projektet ”S:t Olavsleden – ett steg för regional utveckling” har sedan projektstart verkat för att bidra till att S:t Olavsleden ska bli en självklar reseanledning och ett attraktivt besöksmål. Ett av projektets mål har varit att inkludera fler målgrupper, där bland annat cyklister varit i fokus.

Genom en förstudie 2019 påbörjades arbetet med att kartlägga möjligheter till förbättring samt att öka cykelturismen efter leden.

Sofie Jugård Löfgren – som genom sitt företag Aktivut bland annat arrangerar paketresor längs S:t Olavsleden – genomförde förstudien och har sedan på uppdrag av projektet cyklat hela leden på den svenska sidan för att se över sträckningen och komplettera med ny och tydligare ledmarkering.

– Cykelleden har lite annorlunda sträckning än vandringsleden. Dels för att den är anpassad för just cyklar, dels för att vi tagit hänsyn till naturen och dragit cykelleden på mindre känsliga vägar. Förra sommaren när vi cyklade hela leden kompletterade vi med många nya skyltar och markerade alla viktiga stopp i naturkartan, säger hon.

Årets cykelnyheter är:

  • Ny och tydligare skyltning gör det lättare för cyklisterna att välja den sträckning som passar bäst för cykling.
  • Karta med GPS-koordinater.
  • Researrangörer erbjuder cykelresor.
  • Cykelreparatörer efter leden, i huvudsak i större samhällen
  • Möjlighet att hyra cykel
  • Cykeltransport mellan Sundsvall och Trondheim via buss och tåg (under förutsättning att gränsen öppnas)

Att cykla leden är ett sätt att ta dig fortare fram, vilket ger mer tid till att träffa människor, reflektera och hämta in lugnet från omgivningen.

På en cykel är det också enklare att göra avstickare till fina platser.

Men inte minst har arbetet med cykelanpassningen varit viktig för att göra S:t Olavsleden tillgänglig för en bredare målgrupp.

– Vi vill att så många som möjligt ska få uppleva S:t Olavsleden. Och alla kan eller har inte möjlighet att vandra, utan vill kunna ta sig fram på andra sätt. Att vi nu kan öppna upp leden på allvar även för cyklisterna är vi oerhört glada och stolta över och hoppas att många ska ta chansen att uppleva denna fantastiska pilgrimsled, säger Putte Eby, projektledare för S:t Olavsleden på Östersunds kommun.

S:t Olavsledens cykelled är en blandning av asfalt, grusväg och stig. Cykelleden är framtagen för att passa olika typer av cyklar och du kan ta dig fram med en rejäl damcykel liksom enklare mountainbike, gärna med framdämpare. För den cykelvane är en hardtail eller gravelbike bra alternativ. Cykelleden reviderades på svensk och norsk sida under barmarkssäsongen 2020 för att möta cyklisternas behov och skiljer sig från vandringsleden på flera ställen, vilket är tydligt uppmarkerat. Följ cykelskyltarna så hamnar du rätt.

Källa: S:t Olavsleden

Bild: Från sommaren 2021 är det ännu enklare att cykla på S:t Olavsleden. Foto: Göran Strand