Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rekordmånga har sålt bostad 2020

Rekordmånga ska deklarera bostadsförsäljning i år, 340 000 personer vilket är 60 000 fler än förra året.

– Det är svårt att hålla koll på vilka kostnader man får dra av för de renoveringar man gjort i sin bostad. Det är olika regler som gäller för att bygga om och för att reparera. I hjälptjänsten får du en guidning genom de här reglerna så att det blir betydligt lättare att veta vad du får dra av, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som sålt bostad med vinst betalar 22 procent i skatt på vinsten, men den som köper en ny bostad kan skjuta upp hela eller delar av skatten. Nytt för i år att den som sålde sin bostad 2020 och får uppskov med skatten inte behöver betala någon uppskovsränta.

En annan nyhet är att det på försäljningar efter den 1 juli 2020 finns ett takbelopp på hur mycket uppskov som kan medges. Takbeloppet är 3 miljoner kronor.

– Skatteverket har en hjälptjänst även när det gäller uppskov, där du enkelt kan räkna ut om du kan få uppskov och vilket belopp. Om du missar att ansöka om uppskov när du deklarerar kan du göra det upp till sex år efter deklarationsåret, säger Jonny Nilsson, deklarationsexpert.

Den som säljer bostad i år ska deklarera för det nästa år, men det går att redovisa redan i år, för den som vill få det klart på en gång. Uppgifterna kommer då att finnas i den digitala deklarationen 2022.

Kortfakta om avdrag och uppskov
• Kostnader för ombyggnader och tillbyggnader som ändrat planlösning eller rördragningar kan dras av, även kostnader för installation av till exempel tvättmaskin ifall det inte fanns förut.

• Vanliga reparationer får bara dras av om de innebär standardförbättringar jämfört med när huset köptes och dessutom bara om de genomförts de senaste fem åren före försäljningen. En bättre spis kan vara en sådan standardförbättring, mervärdet för den kan dras av inom fem år.

• Försäljningskostnader, till exempel mäklararvodet kan dras av.

• Du kan få uppskov med skatten om du köper en ny permanentbostad året före, samma år eller året efter du sålt din ursprungsbostad.

Källa: Skatteverket12