Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sweden Rock lanserar årets whisky i nytt samarbete och med nytt utförande

 

I samarbete med en ny och spännande svensk whiskyproducent lanserar nu Sweden Rock Festival sin sjunde årswhisky; Sweden Rock 21 Ny Amerikansk Ek.

När så lång tid passerat utan Sweden Rock Festival blir det extra tydligt att så många besökare älskar festivalen. Musiken och de många liveframträdandena är givetvis en stor och viktig del, men längtan verkar vara minst lika stor efter den unika gemenskapen och atmosfären. SRF21 whisky har därför tagits fram som en hyllning till festivalens olika aspekter, dess hårda musik och varma gemenskap. Årets blend består nämligen både av whisky från hårt kolade (rostade) färska amerikanska ekfat och av whisky som har åldrats på oloroso sherryfat för en mjukare finish.

Nytt för i år är att whiskyn har tagits fram i samarbete med Agitator Whiskymakare i Arboga. Oskar Bruno är destillerichef och master blender har hittat den perfekta blandningen av högkvalitativa fat från Box Whisky för att göra Sweden Rock 21 Ny Amerikansk Ek till en fantastisk upplevelse.

SRF21 whiskyn har lagrats på 200-liters kolade nya amerikanska ekfat och 250-liters Oloroso-sherryfat mellan fem och sex år, och har sedan legat på Agitator Whiskymakares lagerhus i Arboga sedan 2018. Resultatet är en whisky med djup smak som karaktäriseras av rostade toner, fruktighet med lätt citrus och vaniljtoner.

Destillerichef och master blender Oskar Bruno förklarar hemligheten bakom den unika smaken:

”Färsk ek! Faten vi valt att använda för det här släppet är nytillverkade fat av amerikansk ek. Dessa används främst i Bourbon-industrin, och med sin kraftigt kolade insida och rymd om 200 liter ger dom kraftiga toner av vanilj och kola. Ett ovanligt fat för maltwhisky, men dess karaktär tillsammans med fruktigt destillat från Box utvecklas riktigt bra och blev ett givet val för Sweden Rock 21.”

En annan nyhet för i år är förpackningen, som i sin form aspirerar på att fånga såväl festivalens som whiskyns själ.

Sofia Lindqvist Lacinai, marknadschef och vice-vd på Sweden Rock Festival berättar:

”Årets förpackning har fått sitt utseende av en formgivare som tidigare gjort illustrationer till band som Slayer, Ghost och Lamb of God. Vi blev väldigt nöjda med det genomarbetade mönstret och den snygga finishen, och hoppas att våra kunder ska gilla det lika mycket som vi.”

Sari H Wilholm på Brands For Fans avslutar:

”Vi har samarbetat med Sweden Rock Festival under många år, och det är lika roligt och spännande att vara med i hela processen från provsmakning till färdig produkt varje gång. I år är ju konceptet nytt och har mer attityd än någonsin!”

Den 21:a April släpps Sweden Rock 21 Ny Amerikansk Ek i en begränsad upplaga om 3800 numrerade flaskor. Den kostar 749 kr och finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment.

 

Fakta

Namn: Sweden Rock 21 Ny Amerikansk Ek

Artikelnummer: 50938-01

Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40,0%

Dryck: Single Malt Whisky

Ålder: Mellan 5 år och 6 år

Ursprung: Sverige
Producent: Agitator Whiskymakare / Box Destilleri

Pris: 749 sek

Systembolaget: Beställningssortimentet
Masterblender: Destillerichef Oskar Bruno har gjort slutblandningen.

 

Om Sweden Rock Festival

Varje år lockas besökare från ca 60 länder till Sölvesborg, där de varje år bjuds på en mix av klassisk rock, hårdrock, sydstatsrock och metal från några av världens största akter. Sweden Rock är känt för att hålla en hög nivå på service och den vänskapliga atmosfären har blivit ett av festivalens främsta signum. Utöver den årliga festivalen har Sweden Rock numera ett tidningsmagasin, drycker och livsstilsprodukter samlade under sitt varumärke.

Källa: Brands For Fans

Bild: Varje år sedan 2015 har Sweden Rock Festival i samarbete med Brands For Fans släppt en ny och unik single malt-whisky. Foto: Brands For Fans