Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tre premiärer i olika format avslutar våren på Dramaten

 

En filmad existentiell komedi, ett bildsatt audiodrama och urpremiär för en helt ny pjäs. Vårsäsongen avslutas på Dramaten Play med Berusade av Ivan Vyrypajev och Tintagiles död av Maurice Maeterlinck. Sara Stridsbergs Sårad ängel ges på Målarsalen för en exklusiv publik om åtta personer. – Jag är glad och stolt över att vi på Dramaten fortsätter lyckas få ut innehåll till vår publik i dessa extremt svåra tider. Jag är överväldigad av flexibiliteten, tålmodigheten och kreativiteten hos scenkonstnärerna som hela tiden ställer sig öppna för nya format, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Berusade av ryske dramatikern Ivan Vyrypajev har spelats in i scenografi på Lilla scenen. Det är en existentiell komedi om livets olika vägval. Under en händelserik natt möts femton människor i olika grader av berusning och bildar en väv av livshistorier. Tobias Theorell har regisserat, Lars Bethke är koreograf och Magdalena Åberg scenograf. Premiär på Dramaten Play 29 april.

Sårad ängel av Sara Stridsberg i regi av Rebecka Hemse får premiär på Målarsalen 12 maj. I rollerna syns Melinda Kinnaman och Göran Ragnerstam. Nyskriven musik av albumaktuella artisten Sibille Attar. Pjäsen kommer att spela sammanlagt 22 föreställningar i maj-juni för åtta personer. Biljetter släpps 5 maj.

Tintagiles död från 1894 skrevs ursprungligen som ett drama för marionetter och var tänkt att spelas i Marmorfoajén med publiken på balkongen. Föreställningen har istället fått ett helt annan format; ett audiodrama, med bilder tagna i full kostym och scenografi i Marmorfoajén.

Tintagiles död är en medeltida saga om maktmissbruk och ondska, men även en skildring om kärlek och ödets makt. I rollarna syns Stina Ekblad, Lena Endre, Nina Fex, Erik Ehn, Maria Salomaa, Nadja Weiss och Sofia Pekkari. Koncept och regi: Wilhelm Carlsson. Scenografi och kostym: Marcus Olson. Foto: Mats Bäcker/Markus Gårder. Planerad premiär på Dramaten Play 15 maj.

Berusade, premiär 29 april, Dramaten Play, tillgänglig utan kostnad till 30 juni.
Sårad Ängel, premiär 12 maj, Målarsalen.
Tintagiles död, planerad premiär 15 maj, Dramaten Play, tillgänglig utan kostnad till 30 juni.

 

Idag släpps även tre nya avsnitt av Dramatenpodden där dramatikern Sara Stridsberg, regissörerna Rebecka Hemse, Tobias Theorell och Wilhelm Carlsson samtalar om sina produktioner med Dramatens dramaturger.

Källa: Dramaten

Bild: Tintagiles död. Stina Ekblad och Lena Endre. Foto: Mats Bäcker/Markus Gårder