Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vasaloppet firar 100 år i Norsjöbygden

 

Ernst Alm, Agnes och Oskar Lindberg, Signora Norén Erberhardsson, Mauritz Brännström, Martin Lundström, listan kan göras lång på framgångsrika skidlöpare med rötterna i Norsjöbygden. Den 19 mars 1922 var det Norsjösonen Ernst Alm som rodde hem segern i det första Vasaloppet, tätt följd av klubbkamraten Oskar Lindberg. 2022 firar Vasaloppet således 100 år och det vill Norsjö kommun uppmärksamma.

Norsjö kommun har avsatt medel för att samordna och marknadsföra firandet under det kommande året i samarbete med Vasaloppet. Firandet i Norsjöbygden planeras att genomföras utifrån samma modell som Kärleksveckan. En modell som bygger på hög delaktighet med både mindre och större arrangemang som samlas under samma tema. Vasaloppsfirandet ska främja hälsa och rörelserikedom med det gemensamma målet att: Tillsammans med Vasaloppet sätter vi Sverige i rörelse

-“Fler än 1 600 000 personer har gått i mål i Vasaloppets alla arrangemang. Förste segrare i Vasaloppet var Ernst Alm år 1922. Året efter vann Oskar Lindberg som åkte under den berömda måldevisen I fäders spår för framtids segrar, första året denna måldevis användes. Båda vinnarna från Norsjö. När vi nu ger oss ut på rörelseturné i Sverige för att sätta Sverige i rörelse känns det helt rätt att börja där Alm och Lindberg växte upp. Tillsammans med Norsjö kommun vill vi inspirera och engagera till mer rörelse och framtida segrar” säger Mats Rylander, projektledare Vasaloppet 100 år.

För den som vill engagera sig i och följa firandet av Vasaloppet 100 år i Norsjöbygden finns det en särskilt avsedd Facebookgrupp där arrangörer och entusiaster kan komma i kontakt med varandra. Sök på: Vasaloppet 100 år i Norsjöbygden. Information kommer även löpande att publiceras på Visit Norsjös sida om Vasaloppet.

Källa: Gold of Lappland

Bild: Norsjö. Foto: Helge Høifødt