Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Junior-VM i bandy spelas i Katrineholm 2022

 

Nu är det klart att P19-VM 2022 kommer att spelas i Katrineholm och Kronfågel Isarena. Det är första gången någonsin som Katrineholm står som huvudarrangör till ett internationellt mästerskap i bandy.

För första gången sedan 2016 är P19-VM i bandy tillbaka på svensk mark och efter fyra raka finalförluster mot Ryssland så ska nu de svenska grabbarna gå för guldet på blågul mark igen. Mästerskapet kommer att spelas den 20-23 januari i Kronfågel Isarena i Katrineholm,
en nybyggd arena som invigdes så sent som hösten 2020.

– Det är fantastiskt kul att Katrineholm kan vara värd för en internationell turnering för morgondagens bandystjärnor. Att Svenska Bandyförbundet väljer att lägga P19-VM i bandy i Katrineholm är ett kvitto på att satsningen på Kronfågel Isarena var rätt och att Katrineholms geografiska läge är attraktivt för internationella arrangemang, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Sedan junior-VM, nuvarande P19, började spelas 1968 har det blivit svensk guldmedalj vid hela 14 tillfällen och även Katrineholm har en stark relation till mästerskapet. Bland annat var en av stadens stora bandysöner, Håkan Ohlsson, med och vann det historiska första svenska guldet i Finland för 53 år sedan.

– Katrineholm är en bandystad med starka traditioner och att då få vara med och välkomna ett internationellt mästerskap hit känns väldigt roligt. Det är en ära för oss som förening att få vara en del av detta och vi hoppas att världens bästa juniorbandy kommer att fungera som stark inspiration för våra egna barn och unga, säger Fredrik Ydevall, ordförande i Katrineholm Bandy.

I toppmoderna Kronfågel Isarena kommer upp till 2 000 personer att kunna se matcherna på plats. Arenan har fått mycket beröm bland annat för den höga kvaliteten på isen och dessutom finns fina förutsättningar för att kunna erbjuda högkvalitativa tv-sändningar från mästerskapet.

– Detta är ett väldigt viktigt VM med tanke på hur den gångna säsongen har sett ut och påverkat våra ungdomsspelare. Vi hade i stort sett ingen landslagsverksamhet alls då och knappt några matcher för våra klubblag i denna ålder. Det är alltid ovärderligt att få möta tufft internationellt motstånd för att se hur vi står oss. Kommande säsong är central för våra ungdomslandslag och att få se våra talanger mäta sig internationellt på hemmaplan blir en av säsongens höjdpunkter!, säger Pär Gustafsson, generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet.

Det är Svenska Bandyförbundet, Federation of International Bandy och Katrineholm Bandy som tillsammans med Katrineholms Kommun, arrangerar den 29:e upplagan av P19-VM – U19 Boys World Championship 2022.

Källa: Katrineholms Kommun

Bild: HIF möter Villa Lidköping på Zinkensdamms IP i kvartsfinal 2008. Matchen slutade 6-5. Foto: Erik Lindvall