Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elmarknaden just nu: De låga elpriserna kan dröja

Under april månad har det blåst mycket, vilket varit positivt för vindkraften som levererat på en hög nivå. Det torra väderläget under månaden gör dock att vårfloden förmodas starta senare och vara svagare. Det påverkar elpriset i maj som just nu ser ut att vara högre än ifjol.

– Månaden har bjudit på ett riktigt aprilväder, från rejäla toppar till temperaturer långt under det normala. Allteftersom vi närmar oss sommaren kommer efterfrågan på el att succesivt sjunka och då antas även elpriset följa med nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Spotpriset för april väntas bli 32 öre/kWh för elområde 3, att jämföras med ifjol då medelspotpriset var så lågt som 9,80 öre/kWh.

Fyllnadsgraden i vattenmagasinen ligger fortsatt på en hög nivå, men den hydrologiska balansen har börjat sjunka med anledning av att det både regnat och snöat mindre än vanligt. Detta påverkar även vårfloden som förväntas bli svagare än ifjol. Kärnkraften levererar enligt plan och det har stundvis blåst kraftigt under april så andelen vindkraft i systemet har varit stor. Den 21 april var exempelvis vindkraften det allra största produktionsslaget i Sverige med 33,5 procent av landets totala energiproduktion.

Bränslepriserna, på olja, kol, gas och utsläppsrätter, ligger fortsatt högt där bland annat priserna på utsläppsrätterna slagit prisrekord nästintill varje vecka under april månad.

– Det förväntade låga tillrinningen till vattenmagasinen, de höga priserna på bränslen i Europa och det osäkra väderläget ger oss ett varierat elpris. Att välja ett fast avtal med Bytesrätt ger dig kontroll över vad du betalar per månad och du kan, om elpriset går ner, teckna om elavtalet till det lägre elpriset, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.                               

Spotpriset april 2021 2020
Elområde 1, Norra Sverige Ca 25 öre/kWh 5,58 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverige Ca 25 öre/kWh 5,58 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverige Ca 32 öre/kWh 9,80 öre/kWh
Elområde 4, Södra Sverige Ca 42 öre/kWh 14,97 öre/kWh

Källa: Vattenfall