Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Spoken Word på Dramaten

 

”Spoken word är dikter framförda av en poet inför en publik. Det är levande poesi, det privata, personliga politiska talet. Det kan se ut som teater, det kan låta som stand up och det kan kännas som ett brandtal. Det är allt det detta, men framförallt är det poesi.”

Torsdag 6 maj sänder SVT en unik spoken word-föreställning framförd på Dramatens stora scen. Framträder gör ett urval av Sveriges bästa och mest prisbelönta spoken word-poeter tillsammans med artisten Cleo och Umeå-kollektivet Random Bastards. Medverkar gör även teaterchefen Mattias Andersson, flera av Dramatens skådespelare samt artisten Fricky. Föreställningen spelades in i oktober 2020, mitt under pandemin, och blev det första tillfället för de medverkande att stå på scen efter ett långt uppehåll.  Programmet är en blandning av föreställning, intervjuer och ”behind the scenes”. Dikterna som ingår i föreställningen finns i sin helhet på SVT Play.

– Att Dramaten kan vara en plattform för unga skrivande röster idag känns mycket bra. Dramaten ska ständigt hitta nya skildringar av samtiden och det har verkligen Spoken Word bidragit till. Mycket roligt att det nu får ännu större spridning via SVT, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Medverkande poeter är Simon Matiwos, som blev 2015 års vinnare av SM i Poetry Slam, både i lag och individuellt. Han har sedan dess tävlat i VM och uppträtt med Spoken Word i hela Sverige och Norden. Under 14 år har Oskar Hanska turnerat i 13 länder som en av Sveriges främsta Spoken Word-poeter. Han är tidigare svensk-, nordisk- och europeisk mästare i Poetry Slam. Farhiya Feysal är Linköpingspoeten som vann Ortens bästa poet 2018. Hon knockade publiken på Grammisgalan 2019 och gjorde entré på Dramatens Spoken Word-scen samma år. Andra Anna är Umeåbo och regerande svensk mästare i Poetry Slam, Sara Nazari har turnerat med föreställningen Ortens verklighet och uppträtt på bland annat Unga Klara och Dramaten.

Föreställningen har arbetats fram i samarbete mellan regissören Niklas Mesaros och Nathalie Missaoui (a k a artisten Cleo) som själv medverkar med en kärleksdikt till sin partner Fricky. Cleo, som är grundare av hip hop-kollektivet för kvinnor Femtastic, framträder på Dramatens stora scen även som del av artistkollektivet Random Bastards. Övriga medverkarande är Ayla, sångerska, låtskrivare och producent från Malmö som har skrivit och producerat två soloalbum och fått SKAP:s textförfattarpris; Broder John, hiphop-artist och textförfattare som debuterade med albumet Cool, skrivit och släppt musik tillsammans med Fricky i duon Broder John och Friman samt independent-artisten och textförfattaren Mattis.

Spoken Word på Dramaten introducerades 2009 av Diana Chiriboga Herlitz och Ingrid Wallin Enos genom Helena Hammarskiöld (fd Seth).

– 2016 fick jag ta över facklan som regissör för Spoken Word på Dramaten och min vision har alltid varit att överraska publiken, att skapa ett självklart utrymme för Spoken Word-poesin i det svenska kulturlandskapet, säger föreställningens regissör, Niklas Mesaros.

SVT Play och SVT2 torsdag 6 maj kl 21.45: Spoken Word på Dramaten

Källa: SVT

Bild: Spoken word på Dramaten. Foto: Jacob Bengtsson