Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Två miljoner kronor till bästa innovation för klimatomställning

När GodEl och Ellevio nu drar igång 2021 års upplaga av innovationstävlingen Startup 4 Climate kan den startup som presenterar en skalbar, smart innovation med tydlig klimatnytta vinna hela två miljoner kronor – Sveriges största prispott i kategorin energi.

Startup 4 Climate är en tävling som startades 2020 på initiativ av GodEl och  Ellevio, med syfte att stötta innovationer som ger mätbar klimatnytta. Tävlingen, som riktar sig till svenska startups, syftar till att finna, lyfta fram och stötta entreprenörer som har utvecklat innovationer som kan accelerera energiomställningen. Det kan till exempel ske genom produkter eller tjänster som minskar utsläpp av växthusgaser, effektiviserar energianvändning eller förändrar beteenden.

2020 års upplaga blev en succé, med fantastiska tävlingsbidrag. När nu tävlingen öppnar för sökande 2021 finns inte bara 2 miljoner kronor i prispotten utan även rådgivning från en av de branschkunniga jurymedlemmarna.

– Det finns en enorm innovationskraft och vilja till omställning i Sverige. Vi vill bidra till den här klimatactionscenen genom att erbjuda Sveriges största prispott inom energi till entreprenörer som brinner för att rädda vår planet, säger Anna Quarnström, projektledare för Startup 4 Climate och hållbarhetsutvecklare på GodEl.

Förra årets vinnare var Enjay och Peafowl Solar Power.  Nytt för i år är att expertjuryn får stöd av folkets röst via plattformen We don’t have time, där även allmänheten kan rösta på sitt favoritbidrag.


Om Startup 4 Climate

 • Anmälan till Startup 4 Climate hålls öppen mellan den 5 maj och den 1 september 2021.
 • Svenskregistrerade, olistade aktiebolag med maximalt 49 anställda får delta i tävlingen. Verksamheten ska vara baserad i Sverige.
 • Vinnarna presenteras den 11 november.
 • Alla innovationer och startups i tävlingen presenteras på världens största sociala nätverk för klimataction  We don’t have time  där allmänheten bjuds in att delta genom att rösta på sina favoriter.
 • Expertjuryn, som har sista ordet, består av:
  • Stefan Krook, grundare av GodEl och styrelseordförande för Stiftelsen GoodCause
  • Johan Lindehag, vd på Ellevio
  • Jane Walerud, serieentreprenör och investerareLina Bertling Tjernberg, professor i elkraftnät vid Kungliga Tekniska Högskolan
  • Johanna Mossberg, chef inom energi på RISE

Källa: Ellevio

Bild: Robert Lundberg – Flickor på Jämtländsk sommaräng.jpg