Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sjöhistoriska museet öppnar den 18 maj med samlare i fokus

Från och med den 18 maj välkomnar Sjöhistoriska museet åter besökare i huset. Vissa begränsningar och en rad anpassningar har gjorts för att erbjuda en säker upplevelse. En nyhet som väntar är utställningen Samlarna – Jakt, Passion, Ordning, som lyfter olika samlare och deras drivkrafter.

Sedan den 30 oktober ifjol har Sjöhistoriska enbart erbjudit digitala besök, men från och med den 18 maj öppnar museet åter dörrarna. Den 18 maj är den internationella museidagen. En dag som i över 40 år bidragit till att uppmärksamma museernas betydelse för samhällsutvecklingen.

– Museernas roll i samhället är viktigare än någonsin, men beslutet att öppna för fysiska besök hänger framför allt ihop med gällande rekommendationer och trenderna när det gäller smittspridning och vaccination. Samtidigt känns det nu förstås väldigt viktigt och fantastiskt roligt att vi kan öppna och välkomna besökare igen, säger Mats Djurberg, museichef på Sjöhistoriska museet.

Inför öppningen har museet infört en rad begränsningar och anpassningar för att göra museiupplevelsen säker för besökare och personal och så att alla föreskrifter följs. Det handlar framför allt om att undvika risker för trängsel. Vissa delar i museet, som lekrum och interaktiva stationer, är stängda tills vidare. Men besökarna bjuds i alla fall på en ny utställning, Samlarna – Jakt, Passion, Ordning, som producerats av Malin Fajersson i samarbete med Klas Helmerson. Utställningen är formgiven av Maria Eriksson Bergström.

Utställningen handlar om människor som hängivet samlat och ordnat föremål, bilder och fakta med anknytning till skepp, båtar och sjöfart på olika sätt. Många samlares livsverk har genom åren skänkts eller sålts till museet eller dess vänförening.

– Föremål och de berättelser och den kunskap de kan förmedla ur olika perspektiv är centralt för ett museum. Museet är i sig en samlare, men tack vare andras samlingar har vi en bredd och ett djup som vi inte skulle haft annars. I den här utställningen presenterar vi några av dessa samlare och ett spännande urval ur deras samlingar.

Från och med den 18 maj öppnar Sjöhistoriska museet med ett maxantal på 230 besökare samtidigt. Öppettider är tisdag-söndag 10–17 med fri entré. Kaféet är öppet fredag–söndag kl. 10.30–16.30 med begränsat antal platser. Lekrum och skaparverkstad är stängda tills vidare.

Källa: Sjöhistoriska museet