Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Undersökning visar – var fjärde egenföretagare spår konkurs

Egenföretagare har drabbats mycket hårt av coronakrisen. Enligt en enkät från Unionen räknar en fjärdedel av egenföretagarna med konkurs inom sex månader om inte läget förbättras. Sämst är läget för egenföretagare med enskild firma där hela sju av tio har sänkt eller ställt in lönebetalningen till sig själva. Samtidigt anger en fjärdedel av alla med enskild firma att inga krisstöd har passat dem.

Fackförbundet Unionen har frågat sina 10 000 egenföretagarmedlemmar om hur de och deras företag drabbats av krisen. Det är andra året i rad som undersökningen genomförs.

Trots förbättringar i vissa delar när det gäller ekonomin för egenföretagare bedöms konkursrisken fortsatt vara hög. En fjärdedel av alla tillfrågade räknade i slutet av februari med konkurs inom ett halvår om inte situationen förbättras. Motsvarande siffra i juni 2020 var nästan hälften.

– Även om den ekonomiska situationen för många egenföretagare på vissa håll har förbättrats är det tydligt att många fortfarande har det mycket tufft. Den snabba ekonomiska återhämtningen som vi kan se i vissa delar av ekonomin verkar inte fullt ut ha nått egenföretagarna, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Undersökningen visar att egenföretagare med enskild firma, alltså egenföretagare som har f-skattsedel och inte driver verksamheten i ett aktiebolag, har svårt att få ihop ekonomin.

Sju av tio egenföretagare med enskild firma har sänkt eller helt ställt in löneutbetalningar till sig själv på grund av krisen. Mer än hälften har tappat mer än 30 procent av sina intäkter.

Enligt Unionens undersökning är missnöjet med regeringens krispolitik stort bland de med enskild firma, bara 10 procent uppgav att de var nöjda med regeringens krisstöd.

Sedan undersökningen har regeringen genomfört flera lättnader i de befintliga stöden. I februari meddelades bland annat förlängning och lättnader i kraven för att få omsättningsstöd. I slutet av april meddelades det att en företagare som erhåller a-kassa fortsatt ska kunna upprätthålla kundkontakter och genomföra marknadsföring.

– Något som många av Unionens drabbade medlemmar lyfter är att omsättningsstödet inte kan användas av företag som vid krisens utbrott var någorlunda nystartade, eftersom de inte uppfyller kravet på en referensperiod, det är ett problem. Samtidigt är ändringarna av åtgärderna, såsom justeringar av omsättningsstödet och lättnaderna kring kraven på att få a-kassa, steg i rätt riktning, säger Martin Linder.

 

Källa: Unionen