Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Läkare Utan Gränser tillbaka på centrala Medelhavet för att rädda liv

Läkare Utan Gränser återupptar sök- och räddningsinsatserna på centrala Medelhavet. Organisationen har hyrt fartyget Geo Barents för att undsätta människor i sjönöd på den livsfarliga rutten från Libyen till Europa.

Läkare Utan Gränser har sedan 2015 till och från bedrivit sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Genom åren har organisationens team bevittnat hur tusentals personer har drunknat eller tvingats tillbaka till Libyen av den libyska kustbevakningen.

– Vi återvänder till Medelhavet eftersom EU inte agerar. De senaste åren har EU-länderna allt mer dragit sig ur sök- och räddningsarbetet på centrala Medelhavet. De har inte bara slutat att undsätta människor i sjönöd utan även aktivt hindrat och kriminaliserat hjälporganisationers arbete., säger Ellen van der Velden, ansvarig för Läkare Utan Gränsers sök- och räddningsinsats på Medelhavet.

Under 2021 har hittills 17 000 personer försökt att fly från Libyen över Medelhavet enligt uppskattningar från FN:s internationella organisation för migration IOM. Fler än 500 av dem har mist livet. En förlisning skedde exempelvis den 22 april då minst 130 människor drunknade.

Den libyska kustbevakningen har dessutom tvingat runt 7 000 människor som försökt att fly Libyen tillbaka till landet. De flesta av dessa personer hamnar i förvar där de låses in på obestämd tid. I förvaren råder extremt undermåliga levnadsförhållanden. Människor behandlas illa, utsätts för sexuella övergrepp och flera har dött.

Läkare Utan Gränser uppmanar EU att sluta stötta den libyska kustbevakningen, som tvingar människor att återvända till Libyen.

– Det som pågår just nu är en katastrof och vi kommer inte att låta oss tystas. EU:s medlemsländer måste säkerhetsställa att en statsledd sök- och räddningsmekanism återinförs på centrala Medelhavet, säger Ellen van der Velden.

Fakta

Sedan årets början har, enligt Missing Migrants och UNHCR, 13 000 flyktingar och migranter anlänt till Italien över Medelhavet. Minst 555 människor drunknade eller försvann under resan, medan över 7000 personer stoppades och tvingades tillbaka till Libyen av den EU-stödda libyska kustbevakningen.

Läkare Utan Gränser har sedan 2015 bedrivit sök- och räddningsverksamhet i Medelhavet och har haft medicinska team ombord på sju räddningsfartyg, varav vissa drivits i samarbete med andra organisationer. Sammanlagt har 682 sök- och räddningsinsatser genomförts och mer än 81 000 människor räddats.

Källa: Läkare Utan Gränser
Foto: Ricardo Castrodad