Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Upplagt för nytt världsrekord när cykelklubbar får samlas på Cykelns dag 3 juni

 

Regeringens besked om lättade restriktioner från och med 1 juni gör att landets cykelklubbar och många andra organisationer som har planerat för olika aktiviteter på Cykelns dag 3 juni nu kan genomföra dessa.
– Målet är att sätta ett nytt världsrekord i insamlad cykeltid. Nu är det möjligt att göra det genom att samla medlemmar och allmänhet under ansvarsfulla former, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag i Sverige. 

3 juni är Cykelns dag. Det har FN bestämt. Nu ser det ut som om Cykelns dag blir en av de första arrangemangen som kan genomföras med de kommande coronarestriktionerna som innebär att 150 personer kan delta i ett cykellopp och att 100 personer kan samlas till andra aktiviteter utomhus.

På Cykelns dag i fjol kunde inte cykelklubbar och andra cykelorganisationer samla sina medlemmar. Trots det satte cyklister i Sverige ett nytt världsrekord genom att tillsammans cykla 465 380 minuter, eller nästan elva månader, under en dag och registrera cykeltiden på hemsidan cykelnsdag.se.

– Cykeln har blivit en lösning för många under pandemin för att kunna resa utan att behöva trängas i kollektivtrafiken och för att kunna upprätthålla sin hälsa. Hela samhället tjänar på att fler cyklar också efter pandemin. På så sätt drabbas färre av hjärt-kärlsjukdomar och diabetes samtidigt som utsläppen av hälsofarliga luftföroreningar minskar. På Cykelns dag kan vi tillsammans och var för sig visa upp den glädje som cyklingen ger oss, säger Klas Elm.

Intervjua Cykelns dags-ambassadörer om deras cykling
Inför Cykelns dag har Svensk Cykling engagerat Cykelns dags-ambassadörer runt om i landet som är beredda att bli intervjuade om varför de cyklar och vad cyklingen ger dem. Flera av dem är aktiva i cykelklubbar som planerar aktiviteter under Cykelns dag.

Hör av dig till Klas Elm, vd Svensk Cykling, på 070-458 01 08 eller klas.elm@branschkansliet.se för att komma i kontakt med en cyklist i närheten av dig.

Kom i kontakt med din lokala cykelklubb
Vilka aktiviteter planerar din lokala cykelklubb att genomföra på Cykelns dag? Ta kontakt med den och fråga. Här hittar du kontaktuppgifter till alla klubbar inom Svenska Cykelförbundet. https://idrottonline.se/svenskacykelforbundet/Hittadinforening/hittadinforening2

Fakta om Cykelns dag
2018 utsåg FNs generalförsamling 3 juni till Cykelns dag med syftet att lyfta fram cykeln som ett hälsosamt och miljövänligt sätt att resa på.

I Sverige är det organisationen Svensk Cykling som arrangerar Cykelns dag. Svensk Cykling består av Svenska Cykelförbundet, Cykelfrämjandet, Cykelbranschen, Svenska Cykelstäder, Vätternrundan och Naturskyddsföreningen.

Fler forskningsresultat som visar på nyttan för samhället och för individen med att cykla finns på cykelnsdag.se. Det är också på den sidan som man registrerar den tid som man cyklar under Cykelns dag.

Källa: Svensk Cykling

Bild: Cyklister på Götgatan, Stockholm. Foto: Cyklistbloggen