Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

10 sommarfavoriter i Sälen för hela familjen

 

Vinter i Sälen är en klassiker, men det finns minst lika mycket att göra i Sälen på sommaren. Här finns samlat tio saker att göra för hela familjen, med alltifrån klassisk fjällvandring till flowig cykling, höghöjdsbanor och padelspel. Helt enkelt det mesta och det bästa en sommar i fjällen har att bjuda på.

1. Fjällvandring för hela familjen

I Sälen är det alltid nära till fjället, vilket gör det enkelt att komma ut för både stora och små vandrare. Lederna är väl uppskyltade och ofta finns både rastskydd, raststugor och vindskydd längs vägen. Tajma turen med solnedgång över landskapet, ett svalkande dopp i en tjärn eller matsäck med vidunderlig utsikt.

2. Cykla på fjället

Cross country, downhill eller landsvägscykling – Sälens cykelkarta är välfylld. Flera välkända områden ingår i cykelnätverket Biking Dalarna, vilket förutom bästa tänkbara cykling också säkerställer både kvalitet och kringservice. I området finns både Lindvallen, Kläppen, Vasaloppsarenan, Sälens by och Rörbäcksnäs.

3. Skidor och snowboard – sommartid

På Kläppen låter man vintersporterna följa med in i sommarsäsongen. Deras nya Kläppen Arena är en unik barmarksanläggning för skid- och snowboardåkning, där barn, nybörjare och alla som vill träna skid- och snowboardtrick kan gå loss rejält. Det krävs inga förkunskaper och allt sker utifrån hög säkerhet.

4. Fjällgolf

Ta med golfklubborna till Sälen. På 500 meters höjd ligger Sälenfjällens Golfklubbs 18-hålsbana omgiven av äkta fjällnatur, vilket ger fantastiska vyer – liksom roliga och kuperade utmaningar i spelet. De 18 hålen är av fjäll- och skogskaraktär, en miljö som ofta ibland även kan bjuda på ett och annat djurmöte. Den som ännu inte har grönt kort tar sikte på nio hål äventyrsgolf vid Lindvallen.

5. Paddla packraft, kanot, kajak och SUP

En packraft är en liten uppblåsbar gummibåt. Då den bara väger några kilon är den lätt att bära med sig, samtidigt som den är stabil och tålig nog för tuffa äventyr i vildmarken. Fast framför allt är den otroligt rolig att paddla med och ett utmärkt sätt att upptäcka små åar och vattendrag runt Sälen. Den som vill njuta av lugnet håller sig till stilla vatten, medan den som söker en mer utmanande tur ger sig ut på forspaddlingskurs.

6. Klättra på klipporna

Testa att klättra på klippor i sporten där allt fokus ligger på nuet, vilket också innebär att oro och tankar på vardagens andra problem blir som bortblåsta när du börjar ta dig uppåt. Guide- och aktivitetsföretaget Fjälläventyr har introduktionskurser för nyfikna äventyrare från 10 år, inga förkunskaper krävs. På plats får du lära dig om grundläggande rep-hantering, säkerhetssystem, utrustning och klätterteknik.

7. Lyxig take away

Duka upp till finmiddag i fjällstugan. Hotell Olarsgårdens Restaurang Elgen för Sälens lyxigaste take away. Deras helgkassar och avhämtningsmenyer är lika populära som välsmakande och smidiga – bara att hämta upp kassen och sen värma i stugan enligt instruktionerna. Vips så står oxfilé med pepparsås och potatisbakelse samt trippel chokladbakelse redo. Även flera av rätterna från den ordinarie menyn går att ta med, som den klassiska fjälltoasten, hemmagjord gulaschsoppa eller raggmunkar med fläsk och rårörda lingon. En perfekt avrundning efter en heldag utomhus.

8. Höghöjdsbana och zipline

Kombinera klättring, lek och äventyr i pirriga klätterparker där du tar dig fram bland trädtopparna via höghöjdsbanor och ziplines. Ta dig från plattform till plattform på mellan 8 och 12 m höjd, över ett antal hinder som inkluderar allt ifrån balansgång på stockar och rep-broar till linbanor och spindelnät. Det går att variera svårighetsgraden, så vare sig du är ung eller gammal, höjdrädd eller en adrenalinsökande våghals, blir upplevelsen en garanterad höjdare.

9. Testa fiskelyckan

Att fiska i Sälen är en blandning av ett stilla lugn som möter spänningen när det plötsligt nappar. Närliggande Västerdalälven bjuder på alltifrån familjefiske efter abborre till ett fantastiskt flugfiske för den inbitne och ett gäddfiske av rang. I Lindvallens fäbod finns put and take-fiske i den närbelägna fiskesjön. Sjön är lättillgänglig så hela familjen kan följa med. Så kasta ut fiskespöt och vänta på att det ska nappa. Hyr utrustning, köp fiskekort och kasta ut!

10. Mysigt fjällboende

Låt även boendet maxa fjällkänslan. Sälenfjällens nordligaste anläggning är Stöten och flera av deras mest populära boenden är öppna sommartid. Här finns fjället direkt utanför entrén och vare sig du vill stanna någon enstaka natt eller spendera längre tid i Sälen finns det gott om alternativ. Självklart är det alltid nära till fjället, naturen, massvis av aktiviteter och utflyktsmål.

Källa: Visit Dalarna

Foto: Visit Dalarna