Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Från början till slutet

 

SVT presenterar en närgången skildring av regissören Roy Andersson. Hans kamp med hälsan, och en inblick i arbetet bakom den senaste filmen, som sträcker sig över tre år. Tillsammans med dokumentären sänder SVT filmen Om det oändliga, som är tänkt att bli hans sista film, och succédebuten En kärlekshistoria.

K Special – Being a Human Person
Regissören Roy Andersson har skapat ett eget universum och går nu in i slutkapitlet av sitt filmskapande. Den engelska dokumentärfilmaren Fred Scott har följt honom i tre år under arbetet med filmen Om det oändliga, som är tänkt att bli hans sista film. Dokumentären ger en inblick i det minutiösa arbetet bakom de berömda och unika filmerna, och de personliga utmaningar han möter.

Dokumentären utforskar centrala ämnen i Roy Anderssons arbete, som sårbarhet, rädsla för att misslyckas, osäkerhet och dödlighet – teman som har varit återkommande i hans egna liv och yrke. Genom en närgången skildring av hans pågående kamp för hälsan och med alkoholproblem blir dokumentären mer än ett hyllande porträtt. Det är en stark berättelse som berör.

SVT Play söndag 30 maj kl. 02.00 och SVT2 fredag 4 juni kl. 20.00: Roy Andersson – Being a Human Person

Om det oändliga
Guidade av en drömlik kvinnoröst får vi följa med på en resa genom livets stora och små skeenden; ett par svävar över ett krigshärjat Köln, en far stannar för att knyta sin dotters skor i hällregnet, tre tonårsflickor dansar utanför ett kafé. Filmen blir till ett ömsint kalejdoskop över existensen och oändligheten. I rollerna: Bengt Bergius, Anja Broms, Marie Burman, Tatiana Delaunay, Jan-Eje Ferling, Thore Flygel, Lotta Forsberg med flera.

SVT Play söndag 30 maj kl. 02.00 och SVT2 fredag 4 juni kl. 21.45: Om det oändliga

En kärlekshistoria
Roy Anderssons succédebut från 1970 handlar om de två tonåringarna Annika (Anne-Sofie Kylin) och Pär (Rolf Sohlman) som trevande närmar sig varandra. Lyckan, osäkerheten och ömheten som den första kärleken innebär blandas med kraven från en bitter och olycklig vuxenvärld. I rollerna: Anita Lindblom, Bertil Norström, Margreth Weivers, Lennart Tellfeldt med flera.

SVT Play söndag 30 maj kl. 02.00: En kärlekshistoria

Källa: SVT

Bild: Roy Andersson på sitt kontor. Foto: Fred Scott