Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

GöteborgsOperans höstsäsong 2021/2022.

 

Nyskriven musikal byggd på Håkan Hellströms musik, operauppsättningar av nationella och internationella regissörer och banbrytande danskonst med kvinnliga förtecken. Efter över ett år av tomma salonger och öde foajéer satsar GöteborgsOperan på en repertoar för alla åldrar – med spets och bredd, världspremiärer och nypremiärer, storslagna uppsättningar och scenkonst i det lilla formatet. Säsongen inleds med Var hälsad! – en festlig konsert där publiken fått vara med och rösta fram delar av innehållet.

Christina Björklund, vd:

– Det är en väldigt speciell känsla att efter den här tiden äntligen få hälsa välkommen igen. Under pandemin har vi bjudit på digital scenkonst i stället för att mötas live. Vi har utnyttjat tiden väl och tagit stora digitala kliv. Men självklart är det med extra glädje vi ser fram emot att komma samman igen på riktigt – på våra scener i Göteborg och Skövde och på regionala och internationella turnéer. Vi vet att publiken längtar lika mycket efter oss som vi efter dem.

 

OPERA, MUSIKAL & KONSERT

Först ut bland operorna är en ny uppsättning av Rossinis komedi Barberaren i Sevilla i regi av Rodula Gaitanou, följt av en efterlängtad nypremiär för Puccinis opera Tosca i regi av Lorenzo Mariani. GöteborgsOperans satsning på Wagners epos Nibelungens ring går i mål med den sista operan, Ragnarök, med premiär i december.

Sopranen Kerstin Avemo står ensam på Lilla scen i Schönbergs Pierrot lunaire, i regi av Annika Lindqvist. Två mindre uppsättningar turnerar i Västra Götaland: den nyskrivna musikaliska berättelsen Boye & Hörberg och minioperetten Champagnetårar med musik av Offenbach.

Kärlek skonar ingen, en ny musikal av Victoria Brattström, Simon Ljungman, Håkan Hellström och Mirja Unge, får världspremiär i oktober. Den bygger på Håkan Hellströms låtar och han har också specialskrivit ny musik direkt för musikalen. Rollistan innehåller välkända namn och även GöteborgsOperans kör och orkester medverkar, liksom gästande musiker i ett rockband på scen. Föreställningen regisseras av Victoria Brattström. Kärlek skonar ingen möjliggörs genom en donation från Stena A Olssons Stiftelse för forskning och kultur.

Säsongen inleds med Var hälsad! – en festlig konsert där publiken fått vara med och rösta fram delar av innehållet. Konserten Kvinnors röst hyllar 100 år av kvinnlig rösträtt och ges tillsammans med kringaktiviteter på temat ”Vad är du beredd att kämpa för i dag?”. Bland övriga konserter finns den traditionsenliga Trettondagskonsert med bal.

 

Henning Ruhe, konstnärlig chef Opera/drama:

– Vi vet alla hur det känns. När ljuset släcks, när nerven går igenom salongen. Och sedan – det oförutsägbara. Varje ton, varje takt är en överraskning. Ingen känsla kan mäta sig med den som uppstår från att förenas i en gemensam upplevelse, som ändå ger var och något unikt. Det är ett oersättligt privilegium och i över ett år har vi väntat på att få ge er det igen. Säsongen 2021/2022 är mer betydelsefull än någon tidigare. När scenerna öppnar, öppnas också våra hjärtan och låter oss dela det musiken kan som inget annat: att föra oss närmare varandra och oss själva.

DANS

Danssäsongen inleds med Hurricane av Yoann Bourgeois. Verket hade världspremiär våren 2020 men hann bara med en föreställning innan huset stängde. Nu ges det i en ny, förlängd version som ska ut på Europaturné. Föreställningarna på GöteborgsOperan i augusti ges i samarbete med Göteborgs dans- och teaterfestival.

Dansdubbeln Unfold innehåller två världspremiärer: Continuim av Paul Blackman och Christine Gouzelis samt ett nytt verk av Sharon Eyal. För kostymerna i Eyals verk står Diors chefsdesigner Maria Grazia Chiuri. Dansverket är redan bokat för flera internationella gästspel.

Danskvällen och världspremiären Here not Here består av två delar: en vandringsföreställning genom operahuset och en föreställning på Stora scenen. Det är skapat av prisbelönta koreografen Maxine Doyle och världsartisten Es Devlin. Den sistnämnda har samarbeten med museér och gallerier över hela världen, samt bl.a. La scala, Beyoncé, U2 och The Weeknd, på sitt cv.

 

Katrín Hall, konstnärlig chef Dans:

Aldrig förr har vi blickat mot en ny säsong med sådant hopp och sådan ödmjukhet. Kultur är en grundläggande del av livet och samhället och nu längtar vi efter att återförenas med vår publik och dela vår konst. Säsongen 2021/2022 fyller vi med kompromisslös, djärv och banbrytande danskonst, som lyfter fram kvinnliga artister.

 

 

BARN & UNGA

Hösten erbjuder en bred repertoar för barn och unga. Koreografen Carl Olof Bergs nya dansverk Astronaut med GöteborgsOperans Danskompani besöker mellanstadieelever i deras klassrum. Ministeriet för olösta känslor av Jo Strømgren får nypremiär och ges för gymnasieelever i regionen. Ministeriet är en samproduktion mellan GöteborgsOperans danskompani och Jo Strømgren Kompani. Årets julstämning säkras med den nyskrivna familjemusikalen Julglitter och operakaos på Stora scenen.

 

 

SKAPA, för alla åldrar

Tre gånger under året bjuder GöteborgsOperan in till Skapadagar med föreställningar, Fredagshäng, Öppen scen och mycket annat. Skapa är GöteborgsOperans verksamhet för barn och unga, familj, medskapande och delaktighet.

 

Malin Aghed, chef för Skapa:

På Skapa har vi färdiga föreställningar att uppleva och utforskande deltagarprojekt som engagerar. Genom satsningen Operan i skolan får vi möta barn och unga i hela Västra Götaland och våra tillgänglighetsanpassade föreställningar Relaxed performance välkomnar dig med öppna armar. Vi är övertygade om att konsten utvecklas när alla får vara med.

Källa: GöteborgsOperan

Foto: GöteborgsOperan