Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Behandling av barn med tvångssyndrom når toppresultat i Skåne

Med ökad fokus på exponering lyckades bup i Lund att nå toppresultat i arbetet med barn och unga som har tvångssyndrom. Numera ligger behandlingens effekter helt i nivå med de bästa internationella studierna.

Genom en omställning av arbetet med barn och unga med OCD, tvångssyndrom, lyckades barn- och ungdomspsykiatrin, bup, i Lund nå effekter i nivå med de bästa resultaten från internationella studier, visar en FoU-rapport. Resultaten hade länge sviktat, trots att man hela tiden visste vad som behövde göras.

Tvångssyndrom, OCD, är en problematik där den drabbade fixerar sig vid saker som andra inte fokuserar på. Det kan handla om symmetri, smuts eller att dåliga saker kan hända, något som i sin tur orsakar olika former av tvingande beteenden, så kallade tvångshandlingar.

Underbehandlad sjukdom

Generellt är det en väldigt underupptäckt och underbehandlad sjukdom som kan orsaka stort lidande, menar medicine doktor Matti Cervin, specialistpsykolog vid bup i Skåne.

– Vi vet inte vad det beror på men vi vet hur vi kan behandla barn och ungdomar, väldigt effektivt, genom exponering med responsprevention, en behandling där patienten utsätter sig för det som upplevs som allra värst och sedan vägrar utföra sina tvångshandlingar, berättar han.

Exponering har länge varit en del av behandlingen som patienter på bup i Lund erbjudits, men behandlingarna baserades mycket på sedvanliga samtal och uppmaningar till patienten att själv exponera sig för det som utlöser tvånget.

Efter en uppföljningsstudie insåg man att det fanns utrymme för förbättring. Studien visade att ett år efter påbörjad behandling hade väldigt många av patienterna kvar sin OCD.

– Jämfört med andra skandinaviska studier hade vi mycket sämre resultat. Vi verkade göra ett ganska dåligt jobb trots att vi visste hur vi skulle kunna få patienterna att må bättre. Vi använde helt enkelt inte våra verktyg till fullo och det fanns inget att skylla på, säger Matti Cervin.

Tillvara forskningen

Detta ledde fram till att man helt började fokusera på terapeutledd exponering med responsprevention där patient och psykolog träffades oftare under längre tid, tre timmar i taget.

– Vi tvingade oss till att arbeta med bara exponering över längre tid. Vi tog helt enkelt tillvara vad forskningen visat är mest effektivt, säger Matti Cervin.

Behandlingen går ut på att ”reta hjärnan” genom att locka fram de jobbiga OCD-känslorna och sen göra tvärt emot vad OCD:n vill.

– Vi kanske tar i ett dörrhandtag som upplevs äckligt för att sedan pilla oss i ansiktet utan att först tvätta händerna, säger Matti Cervin.

Tydlig förbättring

Resultatet blev tydligt och åtta av tio upplevde en tydlig förbättring i symtom. Sex av tio visade sig ha så få symtom efter behandling att diagnosen OCD inte längre var aktuell. Bup i Lund visar nu behandlingsresultat som ligger i nivå med, eller tillochmed bättre, än de internationella studier som visar bäst resultat i behandling av OCD. Detta trots att man använt sig av en osorterad patientgrupp där ytterligare diagnoser som autism, adhd och depression finns representerade.

– Vi fortsätter att erbjuda den här behandlingsmodellen till alla unga i Lund som vill. En första grupp är även igång i Malmö och förhoppningen är att den ska finnas tillgänglig inom hela bup Skåne.

Källa: Region Skåne