Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

2,8 miljoner personer får dela på 26 miljarder i skatteåterbäring

Nu kommer skatteåterbäringen till 2,8 miljoner personer, som tillsammans ska dela på drygt 26 miljarder kronor. Pengarna betalas ut under perioden 8‑11 juni.

Nu kommer skatteåterbäringen till de som ändrade eller lade till uppgifter i sin deklaration och till de som deklarerade efter 30 mars. Återbäringen betalas ut automatiskt till den som har anmält ett bankkonto för utbetalning. Men nästan 100 000 personer får inte sin skatteåterbäring utbetalad nu eftersom de inte har anmält konto.

– Den som har missat att anmäla bankkonto kan fortfarande göra det, men då kommer pengarna senare. Skatteverket gör utbetalningar löpande under juni för dem som anmäler konto nu. Det går också att begära utbetalning manuellt, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

De som får skatteåterbäring nu har deklarerat senast den 3 maj på papper eller digitalt, och fick inte utbetalning i april. Om deklarationen har fastnat i någon av Skatteverkets kontroller kommer eventuell skatteåterbäring senare, när kontrollen är klar.

Ytterligare cirka 850 000 personer får skattebesked nu, men inte någon utbetalning. Det beror i de flesta fall på att de har återbäring under 100 kronor. Då betalas den inte ut automatiskt utan ligger kvar på skattekontot till nästa år. För den som har en skuld hos Kronofogden går återbäringen dit i första hand.

Besked om slutlig skatt skickas digitalt till den som har digital brevlåda, annars på papper. Skattebeskedet går även att se inloggad på Mina Sidor på skatteverket.se.

Den som har skatt att betala får normalt sitt skattebesked i augusti. Kvarskatt ska i de flesta fall vara betald senast den 12 november. Betalningsdatum framgår på skattebeskedet.

Källa: Skatteverket