Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Alectas löntagarpanel: Var fjärde planerar att byta jobb inom ett år‏

27 procent – fler än var fjärde tillfrågad – tror att de kommer att byta jobb under det kommande 12 månaderna.  För ett år sedan var motsvarande siffra 19 procent.

– Flera undersökningar den senaste tiden har visat att tillgången på lediga arbeten ökar. Nu  ser vi att efterfrågan på nya jobb även ökar hos dem som redan har ett jobb, säger Eva Adolphson,  pensionsekonom på tjänstepensionsföretaget Alecta. Traditionellt ses benägenheten att byta jobb som en positiv konjunkturindikator, fortsätter hon. Presumtiva jobb-bytare gillar helt enkelt säkerhet på arbetsmarknaden.

Yngre har högst benägenhet att byta jobb. Fyrtiotre procent, eller nästan varannan person under 30 år, tror att han eller hon kommer att ha ett nytt jobb inom det närmaste året. Rörligheten verkar vara störst i Norrland och lägst i Stockholm. 31 procent av norrlänningarna tror att de kommer att byta jobb inom det närmaste året men bland stockholmarna är det endast 23 procent som tror sig göra ett jobbyte under denna period.

Alectas löntagarpanel har även besvarat frågan om ett eventuellt nytt jobb kommer att belönas med högre lön.  Sju av tio av dem som planerar jobbyte tror att det kommer att leda till högre lön. Tjänstemän räknar i högre grad än arbetare med att det nya jobbet kommer att ge mer i lönekuvertet.

Alectas löntagarpanel genomfördes av Demoskop mellan 23 och 28 juni 2010. 3076 personer deltog i undersökningen. Riksrepresentativ vägning av materialet med avseende på kön och ålder bland förvärvsarbetande i Sverige enligt SCB.

Källa: Alecta.