Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

UR uppfyller sitt public service-uppdrag – För SR och SVT finns brister

Granskningsnämnden har nu granskat hur väl public service-företagen uppfyller de krav som regeringen ställt på dem för 2020. Nämnden bedömer att Sveriges television (SVT) och Sveriges radio (SR) i stort uppfyller kraven men att det finns vissa brister. Utbildningsradion (UR) uppfyller däremot kraven till fullo.

Granskningsnämnden har bedömt public service-företagens redovisningar för 2020, som också var det första året i en ny period för sändningstillstånd 2020–2025.

Nämnden bedömer att UR uppfyller sitt uppdrag till fullo för tredje året i rad. SR och SVT uppfyller uppdraget i stort, men det finns brister.

  • SR har endast delvis uppfyllt villkoret att redovisa nyckeltal som visar produktivitet. SR har inte heller visat att kravet på att prioritera tillgängligheten till program för unga med funktionsnedsättning är uppfyllt.
  • SVT har inte redovisat fullt ut vilket sponsringsbidrag företaget mottagit i samband med den internationella sändningen av Melodifestivalen. Därför har SVT endast delvis uppfyllt kraven på att redovisa sponsringsbidrag samt intäkter vid sidan av avgiftsmedel.

När det gäller regeringens särskilda tillgänglighetskrav på SVT och UR att bland annat texta och tolka program bedömer nämnden att företagen har uppfyllt dessa 2020.

Bakgrund

Granskningsnämnden bedömer varje år om public service-företagen SR, SVT och UR uppfyllt sina uppdrag från regeringen. Det rör sig bland annat om krav på ekonomisk effektivitet, att företagen ska spegla hela landet och sända program på olika språk och för olika målgrupper. Bedömningarna görs i efterhand och utgår från företagens public service-redovisningar.

Årets bedömning är den första i den nya tillståndsperioden 2020–2025. Det är regeringen som beslutar om nya sändningstillstånd och medelsvillkor för SR, SVT och UR. I de nya villkoren för tillstånden finns ett flertal nyheter – bland annat att programföretagen får tillgodoräkna sig programverksamhet på internet vid uppfyllandet av innehållskraven. Regeringen beslutade även om krav på tillgänglighet till tv-sändningar för personer med funktionsnedsättning för SVT och UR för 2020–2022.

Källa: Myndigheten för press, radio och tv