Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lärorikt besök på semestern

Sol och bad är skönt, men komplettera gärna semesterresan med samhällskunskap och historia.

Bilen efter byns läkare står kvar.
Foto: Thomas Persson

I semestertider tar gärna stranden eller storstaden överhanden. Det finns dock anledning att ta lite extra omvägar för att expandera våra referensramar och förkovra oss i närtidshistoria.

Om ni har Frankrike på semesterkartan så finns det all anledning att reservera en tur till Oradour-sur-Glane, en ort öster om Bordeaux. I Oradour stannade tiden den 10 juni 1944 när tyska SS-trupper på väg mot striderna i Normandie genomförde en massaker på byns befolkning. Orten är sedan dess orörd och ett monument över krigets och människans vansinne. Den nya byn byggdes efter kriget upp på andra sidan landsvägen.

Oradour-sur-Glane var före andra världskriget en fransk by, som det finns tusentals av runtom i landet. Orten hade småbutiker, bageri och hotell, men också en lokal spårväg och telegrafstation. När tyska SS-truppen kom till byn, troligen för att ta gisslans för utbyte mot tillfångatagen tysk officer, delade man upp byns befolkning och samlade kvinnor och barn i kyrkan medan männen togs till lador. Befolkningen massakrerades med kulsprutor innan byn brändes ner. Av ortens 700 invånare dödades 642, varav runt 200 var barn.

Oradour är idag en spökstad och ett viktigt museum. Besökarna kan gå genom byns gator och titta in i ruinerna efter skolan, bageriet, där ugnarna finns kvar, eller titta in i läkarens bil som fortfarande står kvar på torget. Den omedelbara kopplingen mellan vardagens bestyr och massakerns vansinne är nästan påträngande. Tydligare än så här kan man svårligen visa hur vansinnigt krig är och vilka brott människor är kapabla till, när normala regler och omdömen sätts ut spel. Ett besök här med familjen öppnar för existentiella och viktiga funderingar, frågor och diskussioner.

Foto: Thomas Persson