Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Martin Hansson tog brons i Europamästerskapen i magi

I helgen utkämpades Europamästerskapen i magi strax utanför Barcelona. Det var FISM-Europe som hade sin återkommande tävling för magiker. Att ta pris i denna tävling är det alla magiker drömmer om. Martin Hansson tillhör nu den exklusiva skara magiker som har gjort det.

Martin har jobbat med trolleri sedan mitten på 90-talet. 2018 blev han utmanad av en kollega att ställa upp i Svenska Mästerskapen. -Självklart antog jag utmaningen, men när jag kom hem och började tänka efter undrade jag vad jag egentligen gett mig in på.

Det slutade riktigt bra, Martin knep förstaplatsen och detta gav blodad tand. Året efter ställde han upp i Nordiska Mästerskapen och blev utnämnd Nordisk Mästare, och nu i helgen tog han hem 3e-priset i Europamästerskapen i grenen Parlour Magic.

Vad betyder ”Parlour Magic”?
-Det är ett uttryck som troligtvis kommer ifrån 1850-talets England och betyder ungefär ”Vardagsrumsmagi”, dvs halvstora saker som är större än mynt eller kort, men som inte är en stor scenshow. Hela tävlingen är uppdelad i två stora kategorier; Scenmagi och Close Up, och det var Close Up-grenen Parlour Magic jag ställde upp.

Är det svårt att få komma med i tävlingarna?
-Ja, man kan till och med bli diskvalificerad för att inte hålla tillräckligt hög standard. Det var ett tävlingsbidrag i årets tävling som blev det.

Gick allt som du hade tänkt dig?
-Nja, inte riktigt. Man får exakt 10 minuter på sig att sätta ljud och ljus och lösa eventuella tekniska problem. I mitt fall var det en stor förvåning att scengolvet lutade framåt kraftigt, och det hade kunnat ställa till det rejält för mig. Jag jobbar med bollar som skall ligga still på ett bord och om bordet då lutar är det en omöjlighet. Men vi löste alla problem på den givna tiden.

Och bakom scenen, är det mycket psykning mellan deltagarna?
-Inget alls faktiskt. Alla är otroligt hjälpsamma och får någon ett problem är alla där och vill hjälpa till. Visst tävlar man mot varandra men mest tävlar man mot sig själv. Och ingen hade orkat med att lägga ner så här mycket tid och ork om det dessutom hade varit krig bakom scenen.

Martin är även en av grundarna av den i magivärlden kultstämplade trollerishowen ”Mystique”. Showen visades en gång i månaden i Stockholm, med helt nytt material varje gång. Det var också där hans tävlingsakt föddes.
-Mystique har varit en plattform för mig att testa numret inför publik löpande. Nu är dessvärre showen lagd på is, men den kommer kanske att dyka upp igen i någon annan form. Vi får se…

Man skulle kunna tänka sig att det var planerat att ta det lugnt nu när allt är över, men icke. Han kom hem ifrån Spanien i måndags, och redan på tisdagsmorgonen var han igång med möten inför nya projekt. Men det är naturligtvis en välförtjänad ledighet inplanerad.

-Nu skall jag på semester och bara hänga med familjen, men sen är det dags att börja träna igen för att kunna tävla i världsmästerskapen 2022!