Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Storkar från Nordens Ark släpps ut i det vilda

 

Det har varit en bra vår för de vita storkarna på Nordens Ark. I fredags kördes årets 21 ungar ner till Skåne för att tillsammans med Storkprojektets storkungar släppas ut i det vilda på lördag.

Nordens Ark arbetar sedan flera år aktivt tillsammans med Storkprojeket i Skåne och storkungar som kläcks på Nordens Ark skickas varje sommar för att tillsammans med hundratalet andra storkar släppas ut i det vilda. I år sker det lördag 24 juli.

-Det har varit ett bra år för våra storkar, säger Dick Liljegren som ansvarar för storkarna på Nordens Ark och som tidigare i somras var i Skåne och hjälpte till med ringmärkningen av årets ungar. Vi fick 21 fina storkungar som kommer att släppas ut i det vilda på lördag, fortsätter han.

Målet med arbetet är att återigen få en livskraftig storkstam i Sverige. För att bygga upp en vild stam är det viktigt att det varje år i augusti-september flyttar ett stort antal ungstorkar från Skåne. Varje år släpps därför alla ungar som födds upp i hägn ut för att tillsammans med de vilda storkarna i området flytta söder ut över vintern. När dessa storkar några år senare är redo att häcka återvänder de till Sverige och Skåne.

Att bygga upp en vild storkstam i Sverige är ett långsiktigt och tålamodskrävande arbete men trenden är tydlig, antalet storkar som häckar ökar. I mitten på 50-talet var storken i princip försvunnen, främst på grund av den massiva omställningen till jordbruksmarker, men tack vare alla insatser ser det idag betydligt ljusare ut även om arten fortfarande räknas som starkt hotad i vårt land.

Storkprojketet 
Storkprojektets mål är att Skåne ska få tillbaka en vild storkstam. Storkprojektet startade 1989. Förutom att föda upp och släppa ut storkar, arbetar projektet med att sätta upp boplattformar och uppmuntra nätbolag att synliggöra luftledningar. Projektet drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes ornitologiska förening.

Källa: Stiftelsen Nordens Ark

Bild: Storkungar redo för flytten ner till Skåne. Ungstorkar har svarta näbbar och det är först när de är vuxna som näbb och ben får den karaktäristiska röda färgen. Foto: Dick Liljegren