Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen stödjer EU-kommissionen i mål mot Polen

Regeringen har idag beslutat att stödja EU-kommissionen i ett mål mot Polen som den väckt vid EU-domstolen. Det handlar om brister i de polska domstolarnas oberoende, vilket är själva kärnan i en rättsstat.

Kommissionens kritik gäller flera punkter:

  • Högsta domstolen har en avdelning för disciplinära mål vars oavhängighet och opartiskhet inte är garanterad.  Det är allvarligt eftersom avdelningen fått befogenhet att fatta beslut i frågor som direkt påverkar domares ställning och ämbetsutövning, inklusive att ge möjlighet att låta dem åtalas eller häktas. EU-domstolen har tidigare sagt att Polen måste suspendera avdelningens verksamhet, men det har landet ännu inte följt.
  • Polen tillåter inte sina nationella domstolar att granska efterlevnaden av EU:s krav på att en domstol ska vara oavhängig och opartisk och ha inrättats enligt lag.
  • Det kan klassificeras som en disciplinär förseelse om en domstol ändå granskar kravet på att en domstol ska vara oavhängig och opartisk och ha inrättats enligt lag.
  • Alla domare är ålagda att lämna information om medlemskap i en yrkesorganisation eller förening, och också om medlemskap i ett politiskt parti, liksom att offentliggöra informationen.

Till detta kommer att den polska författningsdomstolen nyligen ifrågasatt om alla beslut av EU-domstolen behöver efterlevas, och därmed skapat tvivel om unionsrättens företräde kommer att respekteras.

Regeringen ser med fortsatt oro på utvecklingen i Polen, särskilt när det gäller rättsväsendets oberoende. På grund av att frågan om domstolars oberoende är särskilt viktig anser regeringen det angeläget att Sverige intervenerar i det här målet, till stöd för kommissionen. Detta för att visa ett tydligt stöd för kommissionens talan i domstolen, när EU:s gemensamma värden inklusive rättsstatsprincipen nu så tydligt utmanas.

Det är en ovanlig åtgärd att intervenera på det här sättet, och det har för Sveriges del bara skett vid två tidigare tillfällen.

Källa: Statsrådsberedningen