Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världen vaccineras – Europa delar med sig av mer än 200 miljoner vaccindoser mot covid-19 till låg- och medelinkomstländer fram till slutet av 2021

Att säkerställa tillgång till säkra vacciner mot covid-19 till ett rimligt pris runt om i världen, och särskilt till låg- och medelinkomstländer, är en prioritering för EU.  Team Europa kommer att dela med sig av minst 100 miljoner doser till låg- och medelinkomstländer fram till slutet av 2021. 

Team Europa (EU, dess institutioner och alla 27 medlemsländerna) är på rätt väg mot att uppnå detta inledande mål – 200 miljoner vaccindoser mot covid-19 planeras att delas ut till de länder som behöver dem som mest fram till slutet av 2021.

– Team Europa tar sitt ansvar för att hjälpa världen att bekämpa viruset, överallt, säger ordförande Ursula von der Leyen. Vaccinering är det centrala, och därför är det väsentligt att säkerställa tillgång till vacciner mot covid-19 i världens alla länder. Vi kommer att dela med oss av mer än 200 miljoner vaccindoser mot covid-19 till låg- och medelinkomstländer fram till årets slut.

De fler än 200 miljoner vaccindoser mot covid-19 som redan har öronmärkts av Team Europa kommer att nå sina destinationsländer, främst genom Covax, innan årets slut.

Hittills har Covax levererat 122 miljoner doser till 136 länder.

Samtidigt har Team Europa inlett ett initiativ för tillverkning av och tillgång till vacciner, läkemedel och medicinsk teknik i Afrika.

Initiativet kommer bidra till att skapa rätt förutsättningar för lokala vaccintillverkare i Afrika och finansieras med hjälp av 1 miljard euro från EU-budgeten och europeiska institutioner för utvecklingsfinansiering, såsom Europeiska investeringsbanken (EIB).

Den 9 juli kom Team Europa överens om att stödja storskaliga investeringar i vaccinproduktion genom Pasteurinstitutet i Dakar, tillsammans med andra stödåtgärder. Den nya tillverkningsanläggningen kommer att minska Afrikas 99-procentiga beroende av importerade vacciner och stärka kontinentens framtida motståndskraft mot pandemier.

Källa: Europeiska kommissionen