Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Färre företag i konkurs under sommaren

Sommaren står inte för något trendbrott. Istället fortsätter konkurserna att minska för sjunde månaden i rad. Under juli gick 441 aktiebolag i konkurs, en minskning med sex procent jämfört med förra årets siffra på 467 konkurser. Utmärkande är att svenska dotterbolaget till den globala mobildistributören Brightstar valt att gå i konkurs efter miljardkrav från Skatteverket.

Enligt färsk statistik från kreditupplysningsföretaget Creditsafe har 3 409 aktiebolag försatts i konkurs hittills i år. Motsvarande siffra samma period förra året är 4 271. Därmed minskar konkurserna med 20 procent på årsbasis. Samtidigt växer intresset för att starta nya företag. Från januari till och med juli har det registrerats 33 718 nya aktiebolag i Sverige. En ökning med nio procent.

– Det är glädjande med denna positiva utveckling där vi både ser fler nystartade företag och färre konkurser. Sänkt aktiekapital är en bidragande faktor till att det idag blivit ännu enklare att starta eget. Vi vet också att många som blivit varslade eller permitterade under pandemin nu valt att ta steget till att bli egenföretagare, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

De flesta konkursade företagen denna månad var mindre företag. Dock kommer den största konkursen att bli en av årets största. Det är svenska dotterbolaget till den multinationella mobildistributören Brightstar som under juli valt att försättas i konkurs. Brightstars misstänkta deltagande i den omfattande så kallade mobilhärvan med momsberägerier har lett till ett betalningskrav från Skatteverket på över en kvarts miljard kronor. Enligt senaste bokslutet omsatte Brightstar i Sverige 4,6 miljarder med kunder som Telia, Tre och Telenor. Brightstar spelar en central roll för distributionen av mobiltelefoner världen över.

Även verkstadsföretaget FeRex AB i Byske (116 miljoner i omsättning) och byggbolaget Artigs Bygg AB i Lidköping (74 miljoner i omsättning) är två större konkurser denna månad.

Geografiskt sett är det endast Kronoberg och Gotland
som uppvisar en procentuell ökning på årsbasis. I resterande 19 av 21 län minskar konkurserna. Storstadsregionerna fortsätter på stabilt låga nivåer.

Under juli drabbades 1 006 anställda när deras arbetsgivare gick i konkurs. Totalt har 8 292 anställda drabbats av konkurser hittills i år.

Källa: Creditsafe