Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Företagare välkomnar hösten med optimism

 

SEB:s Företagarindikator, som visar företagares syn på verksamheten de kommande tre månaderna, ökar från 22 till 26 enheter i augusti. Samtidigt minskar de ekonomiska indikatorerna, som visar utvecklingen under den senaste månaden jämfört med föregående månad. Omsättningen minskar från plus 2 till minus 3 och arbetstiden minskar från 0 till minus 5. Likviditeten minskar från förra månadens balansmått på 7 till 2 i augusti. Det visar den senaste månadens Företagarindikator.

Företagarindikator
Andelen företagare som tror på en positiv utveckling av verksamheten under den närmaste tremånadersperioden ökar med 1 enhet, från 33 till 34 procent. Andelen företagare som tror på en negativ utveckling minskar med 3 enheter, från 11 till 8 procent. Andelen som tror på oförändrad utveckling ökar från 54 till 55 procent. Företagarindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på en positiv utveckling och andelen som tror på en negativ utveckling. Indikatorn ligger i denna mätning på 26 enheter, vilket är 4 enheter högre än förra månaden.

– En stark ekonomisk återhämtning i kombination med lättare restriktioner ger stöd till företagarnas växande optimism. Landets enmansföretagare är med andra ord redo att ta sig an hösten och kommer dra sitt strå till stacken för att komma tillbaka till nivåer före pandemin, säger SEB:s Privatekonom Américo Fernández.

Fler ekonomiska indikatorer
På frågan hur tre ekonomiska indikatorer (omsättning, likviditet och arbetstid) utvecklats under den senaste månaden jämfört med föregående månad, svarar företagarna mer negativt denna månad.  Även dessa indikatorer mäts som balansmått, det vill säga andelen som uppger en ökning minus andelen som uppger en minskning. I senaste mätningen visar åter två av tre indikatorer negativa balansmått. Omsättningen och arbetstid har försämrats jämfört med i juli. Omsättningen från plus 2 till minus 3 och arbetstiden från 0 till minus 5. Likviditeten visar fortfarande positivt balansmått, men minskar från plus 7 till plus 2.

– De ekonomiska indikatorerna backade i juli månad. En utveckling som var väntad när landets enmansföretagare drar ner på aktiviteten och tar lite efterlängtad semester. I motsatt riktning kan vi förvänta oss att indikatorerna vänder upp igen när svenskarna tar en paus från hängmattorna och återgår till sina arbeten, säger Américo Fernández.

Företagarindikatorn – Utveckling sedan start:

aug-21 jul-21 jun-21 maj-21 apr-21 mar-21 feb-21 jan-21 dec-20
26 22 22 26 16 13 12 4 -1

Demoskop genomför varje månad undersökningen Företagarindikatorn på uppdrag av SEB och UNQUO, som är en finansiell tjänst utvecklad av bankens innovationsstudio SEBx för att göra livet som egenföretagare enklare. Denna undersökning bygger på cirka 600 webbintervjuer om enmansföretagares syn på omsättning, likviditet, arbetstid och framtidsutsikter. Undersökningen genomfördes under perioden 12 juli till 27 juli.

Källa: SEB

Foto: SAgbley