Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Knappt 1,5 miljoner personer får besked om kvarskatt

I början av augusti får knappt 2,7 miljoner personer sina slutskattebesked, de flesta har kvarskatt. Tillsammans ska de betala 26,8 miljarder kronor senast 12 november. Den mesta skatteåterbäringen är redan utbetald, men knappt 320 000 personer får nu dela på drygt fyra miljarder i återbäring.  

– De flesta som får slutskattebesked nu har skatt att betala. Kvarskatten behöver inte vara betald förrän den 12 november, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket. Det går bra att betala redan nu eller dela upp betalningen. Kvarskatten kan betalas via Swish eller med bankgiro.

Skatteverket skickar inte automatiskt ut inbetalningskort eftersom de allra flesta betalar digitalt, men inbetalningskort går att beställa.

En vanlig orsak till kvarskatt är att det finns fler än en arbetsgivare eller pensionsutbetalare. Det kan också bero på att man äger en fastighet och ska betala fastighetsavgift eller att man har sålt en bostad eller värdepapper med vinst.

– Den som brukar få kvarskatt och vill undvika det nästa år kan be arbetsgivare eller pensionsutbetalare att dra mer skatt eller ansöka om jämkning. På Skatteverkets webbplats finns en e-tjänst för att beräkna sin skatt, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert.

Den som har digital brevlåda får slutskattebeskedet den här veckan medan traditionell post tar några veckor. De som har pengar att få tillbaka har dessa på kontot mellan den 3 och 6 augusti.

Den som missar sista inbetalningsdatum får betala ränta på 16,25 procent från den 13 november. Om kvarskatten inte är betald den 28 december skickas skulden till Kronofogden om den uppgår till 2 000 kronor eller mer.

Drygt 850 000 av dem som får slutskattebesked nu får varen kvarskatt eller återbäring. Ett mindre antal personer får inte slutskattebesked i augusti. Det kan bero på att Skatteverket haft frågor om deklarationen vid sin kontroll eller att ingen deklaration lämnats in.

Över fem miljoner personer fick i april och juni skatteåterbäring på totalt nästan 45 miljarder kronor.

Källa: Skatteverket