Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Västerås domkyrka firar 750 år

Västerås domkyrka återinvigdes den 16 augusti, dagen efter Jungfru Marie himmelsfärds dag. Enligt äldre tradition ska det ha skett år 1271. På måndag 16 augusti är det exakt 750 år sen!

I det så kallade Florensdokumentet från 1103 listas alla Nordens biskopsstäder – och här nämns även Arosa (Västerås). Det är den äldsta bevarade referensen om Västerås som biskopsstad. Det innebär också att det funnits en domkyrka innan den nuvarande.
Mycket kring den tidigare domkyrkan är höljt i dunkel. Den anlades på 1100-talet och troligtvis var den byggd i gråsten. Kanske saknade den torn. Om den låg exakt där den nuvarande domkyrkan ligger vet man heller inte säkert.

Det vi dock vet är att en ny domkyrka byggdes – vilken är en del av den domkyrka som finns idag.

Datumet för återinvigningen vet vi också, men det exakta årtalet är något osäkert (med största sannolikhet någon gång 1268-1276). Sedan 1500-talet har dock år 1271 angetts.

Västerås domkyrka fortsatte under kommande århundraden att byggas ut. År 1517 stod den färdig, med den storlek den har idag.

Domkyrkodagen firas fortfarande varje år den 16 augusti. I år, för att uppmärksamma 750-årsdagen, har man valt att fira genom att bjuda in västeråsarna att dela med sig av sina egna konstverk. Konstverk som på något sätt gestaltar Västerås domkyrka. Utställningen, ”Västerås ♥ Domkyrkan”, har visats under sommaren och pågår till den sista augusti. Här ryms ett sjuttiotal verk i olika stilar från olika tidsepoker.

– Domkyrkan är inte bara en självklar del av Västerås, men också en plats som många har en personlig anknytning till. Att domkyrkan betytt mycket för många västeråsare genom tiderna är sant, men också att västeråsarna betyder mycket för domkyrkan. Utställningen har varit ett sätt att tacka alla västeråsare, säger domkyrkokaplan Peter Forsberg.

Källa och foto: Svenska Kyrkan