Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

McDonald´s stänger Sveriges första McDonald’s restaurang – och fortsätter att växa

 

På söndag den 22 augusti stänger McDonald´s sin restaurang på Kungsgatan 4. Beslutet grundar sig i att man under de senaste åren genomfört stora investeringar i befintliga restauranger med nya beställnings- och tillagningssystem, utökade drive thrus, bordsservering och moderna inredningar. McDonald´s bedömer inte att en sådan investering och upprustning av restaurangen på Kungsgatan 4 har potential utifrån nuvarande hyresnivåer och framtida potential i området med omfattande ombyggnationer i området runt Stureplan.

Restaurangen på Kungsgatan 4 var den första McDonald´s-restaurangen i Sverige när den öppnade den 27 oktober 1973. Nu 48 år senare har McDonald´s beslutat att stänga restaurangen då man inte anser att de investeringar som krävs i restaurangen kommer bli lönsamma. De senaste fem åren har McDonald´s i Sverige och deras franchisetagare investerat cirka 1,5 miljarder kronor i befintliga restauranger för att erbjuda gäster en mer modern McDonald´s-upplevelse – med burgare som tillagas på beställning, möjlighet beställa vid digitala kiosker, och bordsservering. Under de kommande åren kommer investeringarna att fortsätta för att erbjuda en ny och mer modern McDonald’s-upplevelse på samtliga restauranger i landet.

Vi behöver vara säkra på att vi investerar i rätt restauranger med hänsyn till exempelvis hyresnivåer och framtida potential. Självklart är det med viss sorg vi stänger Sveriges första McDonald’s-restaurang, samtidigt är det ett viktigt steg för att bibehålla god lönsamhet och därmed kunna realisera våra ambitiösa expansionsplaner. Pandemin till trots så har vi redan öppnat tre restauranger i år och kommer under den följande femårsperioden att öppna ytterligare 40 helt nya restauranger samtidigt som vi moderniserar de befintliga, säger Joachim Knudsen, VD McDonald’s Sverige

McDonald’s har valt att investera i restaurangerna på Kungsgatan 50 och på Regeringsgatan som båda ligger i närområdet. Båda dessa restauranger har uppdateras med nya beställnings- och tillagningssystem som minskar matsvinnet samt möjligheten att beställa sin meny direkt i appen via mobilen. Utvecklingen av digitala tjänster, såsom hemleverans via McDelivery och beställningar genom McDonald’s appen, har gjort att tillgängligheten på McDonald’s goda burgare har ökat för gästerna. I augusti adderas en hel rad nya orter till McDeliverykartan med Barkarby, Falkenberg, Partille, Tyresö, Upplands Väsby och Örnsköldsvik.

Ökad tillgänglighet genom McDelivery och digitalisering är båda viktiga delar för att fortsätta ligga i framkant och göra det goda valet enkelt för våra gäster. 2021 väntas bli ett framgångsrikt år för McDonald’s expansion och modernisering och vi ser med tillförsikt fram emot en ljus framtid för våra franchisetagare, våra medarbetare och företaget i stort, avslutar Joachim Knudsen

Alla medarbetare som arbetat på McDonald’s på Kungsgatan 4 erbjuds arbete på närliggande restauranger.

Källa: McDonald’s

Foto: McDonald’s