Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rutinerade svenska fanbärare vid Paralympics-invigningen

På tisdagen invigs Paralympics i Tokyo 2020. Och precis som vid OS för några veckor sedan blir det två svenska fanbärare. Helene Ripa och Stefan Olsson kommer att lede den svenska truppen in på olympiastadion i Tokyo.

Det är två rutinerade atleter som fått det hedersamma uppdraget. Båda har deltagit i flera Paralympics och vunnit ett guld och ett silver – vardera.

Helene Ripa gjorde sitt första Paralympics redan 1992 i Barcelona där hon tog en femteplats som bäst i simning. Därefter blev det några års uppehåll från elitidrotten innan hon var tillbaka i Paralympics till Sotji 2014 då det blev ett guld och ett silver i längdskidåkning. I Rio, två år senare, deltog Helene i kanot där hon kom på femte plats i finalen. Och det är som kanotist hon kvalificerat sig för Paralympics i Tokyo.

– Det här är en jätteära. Det är en av de saker man ser fram emot som mest som paralympier, att få äran att någon gång bära flaggan och att få göra det tillsammans med Stefan är extra roligt, säger Helene.

Stefan Olsson vann ett guld i rullstolstennis i London 2012 i dubbel (tillsammans med Peter Wikström). De två tog ett silver i Beijing 2008. Stefan har också vunnit Wimbledon tre gånger – två i singel och en i dubbel.

– Jag kan bara instämma med Helene. Det är nästan större än själva Paralympicsguldet. Det är inte många som får uppleva det här. Det är en väldigt ärofylld upplevelse så jag är mycket glad och tacksam. Det var väldigt känslosamt när vår truppchef Inês Lopes ringde och berättade, säger Stefan.

– Helene och Stefan är värdiga representanter för truppen med sina stora Paralympiska meriter. De är oerhört träningsvilliga och de vet hur utmaningar görs till möjligheter. De är stora föredömen som inspirerar både barn och ungdomar, och även OS-profiler, hur man ska vara som en idrottare i den yttersta världseliten, säger den svenska truppledaren Inês Lopes.

Invigningen pågår mellan klockan 13.00 och 16.00 svensk tid (20.00-23.00 lokal tid) och sänds på SVT1 på tisdag.

Källa: Sveriges Paralympiska Kommitté
Foto: Sveriges Paralympiska Kommitté