Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skåne först ut med bastjänstgöring för läkare

Igår tog Region Skåne emot den första ordinarie kullen läkare i den så kallade bastjänstgöringen, BT. Det är en introduktionstjänstgöring som på sikt ska ersätta allmäntjänstgöring, AT, som alla läkare genomgår.

Införandet av BT är en anpassning till EU och innebär att läkare inom hela unionen får en mer likvärdig utbildning. På sikt kommer BT att ersätta AT, allmäntjänstgöring.

Region Skåne är först i landet med att testa den nya utbildningsformen. Redan under våren anställdes åtta underläkare i den nya bastjänstgöringen i ett pilotprojekt.

Införs i hela landet

Nu införs BT i hela landet, för alla läkare som inleder sin specialisering efter 1 juli 2021. Målet är att den som läst grundutbildningen utomlands ska få en bättre introduktion till svensk sjukvård. För den som idag läser en läkarutbildning i ett annat EU-land kan det vara ganska tufft att gå direkt in i den svenska vården och arbeta som underläkare. Det nya upplägget med en grundutbildning som är likvärdig i hela EU/ESS gör det även enklare att arbeta i hela Europa som läkare.

Jobba självständigt

De läkare som redan går i piloten har kommit halvvägs i utbildningen. För Emelie Rakai som studerat läkarprogrammet i Ungern har bastjänstgöringen gett en trygghet. Hon har bland annat tjänstgjort vid psykiatrisk akutmottagning och på medicinklinik i Helsingborg under sin BT.

– Jag har fått möjlighet att jobba mycket självständigt, och det har känts tryggt med inplanerade handledningstider. Jag har fått en jättefin bas att stå på, som behövs oavsett vad jag väljer för inriktning framöver, säger hon.

Den 30 augusti börjar tolv nya läkare sin bastjänstgöring i Region Skåne. Lika många startar i vår. Alla som påbörjar bastjänstgöringen måste ha svensk läkarlegitimation.

– Bastjänstgöringen handlar väldigt mycket om att förstå sjukvårdssystemet och yrkesrollen. Många är teoretiskt väldigt duktiga men behöver kunskap i hur man omsätter det i sin yrkesroll, oavsett var man kommer ifrån, säger Caroline Mellberg, regional bastjänstgöringschef.

Många vill lära av Region Skåne

Enligt Socialstyrelsens förordning måste man vara tre månader inom akut sjukvård och minst tre månader inom primärvården. Regionerna har en viss frihet när det gäller hur mycket av tjänstgöringen som ska göras i vilken del av vården. I Region Skåne är grundupplägget tre månader akut sjukvård, sex månader primärvård och tre månader psykiatri.

Källa: Region Skåne
Foto: Niklas Laurin/Region Skåne