Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vrak – Museum of Wrecks öppnar

 

Nu i september öppnar ett statligt marinarkeologiskt museum på Djurgården i Stockholm. Invigningen av museet med H.M. Konungen sker den 22 september.

Det nya museet Vrak – Museum of Wrecks låter besökaren dyka ner i det förflutna med hjälp av olika digitala lösningar.

Redan i första utställningen förflyttas besökaren till Östersjöns botten med hjälp av en omslutande filmupplevelse. Det mytomspunna vraket Resande man visas i skala 1:1 och presenteras med hjälp av hologram. Här kan besökaren uppleva känslan av att röra sig igenom ett gammalt skeppsvrak. På övervåningen, efter att besökaren stigit upp till ytan, finns möjlighet att utforska ett vrak genom verklighetstrogna VR-dyk, arkiv-dyk och spel.

Museet inryms i en unik byggnad, en gammal båthall ritad av arkitekt Paul Hedqvist 1941. Fahlander Arkitekter har varsamt byggt om huset med hållbara material som betong, ek, stål och glas som går att associera till hav, skepp och strandbotten.

Vrak är systermuseum till Vasamuseet och ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer.

Vrak – Museum of Wrecks
Vrak är ett nytt museum, syster till Vasamuseet, som berättar om Östersjöns unika vrak och lämningar. Ingen annanstans i världen finns det så många välbevarade vrak som i Östersjön. Vrak tar deras berättelser till ytan, men låter dem och föremål ligga kvar på botten där de bevaras bäst. Det nya museet är ett nav för vrak, nya upptäckter och forskning runt hela Östersjön.

Adress: Djurgårdsstrand 17, Djurgården, Stockholm.

Källa: Vrak – Museum of Wrecks

Bild: Dykare på vraket av M V Treasure. Foto: Peter Southwood