Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Svenskt VM silver i Triathlon på långdistans

Igår tog Jesper Svensson VM silver i Triathlon på långdistans. Han gick i mål med ett nytt personbästa och en av snabbast svenska tiderna någonsin 07:39:25. 

Igår kördes World Triathlons Championships VM på långdistans 2021 i Almere, Amsterdam. På plats för att representera Sverige fanns Jesper Svensson, Stockholm tävlande för Terrible Tusedays Athletic Club och Alexander Berggren, Borås/Göteborg som tävlar för Midnight Warriors Triathlon Club.

Vilket mästerskapsrace Jesper bjöd på!

Det började med en snabb simning, där han efter halva distansen ligger i täten på och är den första tävlande som kommer upp ur vattnet med simtiden: 47:08. Följt av en vass cykling, där han under hela distansen tillsammans med bland annat Kristian Høgenhaug (DEN) ligger i täten för att hålla sin position in på den andra växlingen. Cykeltid 4:05:40. Jesper är först ut på löpningen tät följt av Kristian som under cirka 35 km av löpningen kommer ligga jämsides med Jesper. Tillsammans håller de ett snabbt tempo och ligger länge sida vid sida. Till slut gör Kristian det avgörande rycket och med de sista kilometerna kvar (totalt 42 km) skapas den luckan fram till Jesper som kommer skilja dem åt ända in i mål. Jesper går i mål på totaltiden 7:39:25 med cirka bara en minuter efter vinnaren Kristian Høgenhaug (DEN) och cirka sex minuter före trean Reinaldo Colucci (BRA).

Alexander Berggren kom in i mål på en 21:e plats med totaltiden 8:33:16. Ett resultat som innebär ett nytt personbästa på 25 minuter.

Fakta: Långdistans även kallat “Ironman”: 3.8km simning, 180km cykel och 42.2km löpning.

Källa: Svenska Triathlonförbundet
Foto: Svenska Triathlonförbundet