Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tio procent av alla kommuner saknar nu bankkontor

 

Var tionde kommun saknar nu bankkontor, och en tredjedel av Sveriges 290 kommuner har inget eller endast ett bankkontor. Det visar en ny rapport från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva. Det bildas därmed allt fler vita fläckar, där inga finansiärer har kunskap om de lokala marknaderna.

– Bankerna koncentrerar sig och sin kompetens till större städer och tappar kunskap om landsbygdskommunerna. Hela samhället förlorar på den utvecklingen, säger Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva.

Nedläggningen av bankkontoren är inte del av någon neddragning av bankverksamheten i samhället generellt. Antalet bankanställda har varit runt 40 000 de senaste 15 åren, 2020 ökade antalet till och med något, till 41 000 anställda. Utvecklingen bör därför ses som en ökad koncentration av bankverksamhet till större städer.

– Banker är en viktig del av den finansiella infrastrukturen. Vi vill att man politiskt ser över hur banknärvaron kan öka i de delar av landet där den nu saknas, säger Terese Bengard.

Rapporten Kapital i hela landet är en del i serien Balansrapporterna, som undersöker balansen mellan land och stad i olika frågor. Rapportserien ges ut av Riksorganisationen Hela Sverige ska leva.

De 30 kommuner som saknar bankkontor: Nykvarn, Perstorp, Hammarö, Forshaga, Grums, Filipstad, Degerfors, Surahammar, Ödeshög, Boxholm, Lessebo, Torsås, Karlsborg, Gullspång, Lilla Edet, Töreboda, Munkfors, Laxå, Askersund, Skinnskatteberg, Orsa, Älvdalen, Ockelbo, Ragunda, Bräcke, Bjurholm, Sorsele, Dorotea, Åsele och Hofors.

Källa: Hela Sverige ska leva

Foto: Oxiq