Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu ska skräpet bort från Sveriges stränder – över 100 idrottsföreningar i samlad trupp

På lördag är det Strandens Dag, eller International Coastal Cleanup Day, då stränder över hela världen städas från skräp. I Sverige förbereder sig drygt 100 idrottsföreningar från cirka 50 kommuner för en dag på stranden – i miljöns tjänst.

International Coastal Cleanup Day är ett globalt initiativ från organisationen Ocean Conservancy. Under en och samma dag städas stränder i mer än 100 länder. I Sverige är det Städa Sverige och Pantamera som har tagit initiativ till den svenska upplagan Strandens Dag. Under åren har 32 833 föreningsungdomar samlat in enorma mängder skräp. Förra året samlade över 1300 ungdomar/städare från 79 föreningar in strax över 1 000 säckar med skräp.

– Förra året var ett bra ”städår”, men årets Strandens Dag har potential att bli ännu bättre. På lördag är det över 100 föreningar som är med och städar, vilket såklart är otroligt kul och viktigt. Många unga är väldigt miljömedvetna idag, och här har de en chans att både göra gott för miljön och samtidigt tjäna en slant till sin förening, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Munskydd och fimpar

Pandemin har satt sina spår även på världens stränder. Ocean Conservancy har sammanställt en rapport från 2020 som specifikt fokuserar på skyddsutrustning, exempelvis munskydd, som hittats på stränderna. Hela 94 procent av de som städade stränderna förra året fick ta hand om den typen av skräp, men i Sverige är det inte lika vanligt.

– Bara utifrån skräprapporten kan man se att andra länder har använt sig av munskydd i större utsträckning än vad vi har, säger Anton Hedlund. I Sverige har det fortsatt varit cigarettfimpar som man hittar mycket av. Andelen fimpar har ökat från 24 procent föregående år till 34 procent hittills i år.

Lördagens kraftsamling mot nedskräpning

På lördag, 18 september, samlas föreningslivet i Sverige för att städa kuster och stränder, från norr till söder. Totalt deltar över 100 föreningar.

– Vi är väldigt glada att ungdomarna engagerar sig. Hemestrandet har lett till att fler vistas i naturen, men även till ökad nedskräpning. Städningen bidrar inte bara till renare stränder, utan skapar också en ökad medvetenhet kring miljöfrågor och vikten av att återvinna, säger Lil Berger, projektledare på Pantamera.

Media hälsas välkomna att delta

Media hälsas välkomna att närvara vid städningen på lördagen den 18 september. Här finns möjlighet att prata med ungdomarna och deras ledare samt att fotografera.

Strategier för framtiden

Det skräp som ungdomarna samlar in sorteras och kategoriseras. Att analysera det insamlade skräpet är en viktig del i arbetet med att minska framtida nedskräpning. Städa Sverige återkopplar statistiken från städningarna till samarbetspartners och kommuner som sedan kan ta arbetet vidare lokalt.

Om Ocean Conservancy
Ocean Conservancy arbetar för att skydda haven från vår tids största globala utmaningar. Tillsammans med samarbetspartners skapar de vetenskapliga lösningar för friska hav, för djur – och växtriket och de samhällen som är beroende av havet.

Källa och grafik: Städa Sverige