Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ryssland monterar ner demokratin – koordinerade attacker mot ryska civilsamhället

I en koordinerad attack mot det ryska civilsamhället stämplades i onsdags, 29 september, fyra organisationer, 22 individer och en oregistrerad förening som “utländska agenter” av ryska myndigheter. Bland dessa finns det oberoende medie- och människorättsprojektet OVD-Info, mottagare av priset Civil Rights Defender of the Year Award 2021. 

– Civil Rights Defenders står i solidaritet med OVD-Info och de stämplade organisationerna och individerna. Deras arbete är fullt legitimt och oerhört viktigt i kampen för demokrati i Ryssland. Den här attacken mot det ryska civilsamhället är en del av ett systematiskt förtryck av mänskliga rättigheter i Ryssland. Vi fördömer de ryska myndigheternas agerande, säger Ana Furtuna, Eurasienchef på Civil Rights Defenders. 

Lagen om “utländska agenter” gör det möjligt för ryska myndigheter att stämpla organisationer, oregistrerade föreningar och individer som bedriver verksamhet i Ryssland som “utländska agenter”. Under de senaste åren har den använts för att kraftigt begränsa föreningsfriheten och för att tysta människorättsförsvarare, kritiska journalister och oppositionella.  

Bland de 27 organisationer och individer som stämplades under gårdagen finns det oberoende medie- och människorättsprojektet OVD-Info, mottagare av Civil Rights Defender of the Year Award 2021. Deras huvudsakliga arbete är att kartlägga och publicera information om godtyckliga frihetsberövanden vid demonstrationer, samt erbjuda juridiskt stöd till de som har blivit gripna.  

Källa och foto: Civil Rights Defenders