Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bildreportage från Expo 2020 i Dubai

I helgen startade äntligen Expo 2020 i Dubai. Detta färgsprakande event var tänkt att ha premiär för ett år sedan, men p g a Covid-19 lades det på is fram tills nu. Syftet med den sex månader långa utställningen är bl a att skapa kontakter över gränserna och för att tillsammans skapa en bättre och hållbar värld. Ibland de 192 deltagarländerna återfinns naturligtvis även Sverige.

Det är en imponerande syn vi möts av när vi efter vaccineringskontroll, metalldetektor och röntgenundersökning av väskor släpps in på området. Det första man går igenom är en stor, specialbelyst glob med scen och åskådarplatser. När man väl passerat denna spelplats kommer man in på själva utställningsområdet. Det är uppbyggt som en gigantisk nöjespark, fast utan berg-o-dalbanor. Varje utställarland har sin egen ”tomt” med sitt eget specialdesignade utställningshus. Bara att frossa loss!

Riktigt hur området med alla specialdesignade hus skall användas efter 31 mars när allt stänger är ännu så länge inte helt bestämt. Sveriges har i alla fall tagit ansvar för sig och byggt sitt hus helt i trä hämtat ifrån de svenska skogarna. Huset är helt demonterbart när utställningen stänger i mars nästa år. Hur som helst är det en helt fantastisk upplevelse att vandra runt ibland utställarna. Nedan följer ett axplock av allt som går att upplevas.

Sveriges bidrag, ett hus helt i trä. Dessvärre med landsnamnet skymt. Hur tänkte designern där…
Foto: Olav Holten.
Glada svenskar som gärna ställde upp på bild. Fr vänster: Ahed, Muhammed, Muhamad, Muhammed, Rebecca. Lägg märke till att Ikea finns i huset för att bl a servera sina berömda köttbullar till mässbesökarna.
Foto: Olav Holten.
Sveriges Ludvig Daver, Deputy Commissioner General, i intervju med Dubai-TV. 
Foto: Olav Holten.
Hela utställningen är uppbyggt som en gigantisk nöjespark, med fantasifulla och fantastiskt belysta utställningshus. Foto: Olav Holten
Singapors fantasifulla och ekologiska hus som fått media över hela världen att stanna till här.
Foto: Olav Holten.
Växterna i Singapors hus kräver mycket vatten. För att klara detta miljövänligt har man grävt en brunn under huset.
Foto: Olav Holten.
Holland delar ut paraplyer till alla besökare. Inte för regn, utan för att projicera film på.
Foto: Olav Holten.
Pakistan bjöd på sin kultur både innanför och utanför husets väggar.
Foto: Olav Holten.
Saudiarabiens fantasifulla hus med både speglar och projiceringsvägg.
Foto: Olav Holten.
Norges bidrag, med film om landet framsteg att leva hållbart. Foto: Olav Holten.