Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ökad konsumtion efter lättade restriktioner

 

Konsumtionen i Sverige ökade under förra veckan efter att merparten av pandemirestriktionerna lyftes den 29 september. Barer, nattklubbar och diskotek ökade sin omsättning med 50 procent jämfört med motsvarande vecka 2020. Den totala konsumtionen var nästan 10 procent högre än 2020 och 7 procent högre än 2019.

Det visar Swedbanks statistik för korttransaktioner fram till och med den 2:e oktober. Statistiken tas fram av Swedbank Makro utifrån korttransaktioner inom Swedbank Pay, som hanterar över hälften av alla korttransaktioner i Sverige.

-De lättade restriktionerna i Sverige har uppenbarligen redan lett till att barer och klubbar har fått en tillströmning av besökare. Kultursektorn gynnas också i form av ökad biljettförsäljning, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Försäljningen i barer, nattklubbar och diskotek var 17 procent högre än 2019. Biljettförsäljningen vid biografer, konserter och teatrar ökade också, även om den fortfarande är på en lägre nivå än den var 2019.

Hotell och restauranger ökade också sin försäljning, men nådde inte upp till toppnivåerna som sågs i somras då svenskar på hemester gav sektorn en skjuts. Omsättningen inom taxisektorn steg med 38 procent jämfört med motsvarande vecka 2020 men ligger ändå 71 procent under nivån samma vecka 2019.

Flygbolags och resebyråers försäljning ökade med 430 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol. Men omsättningsökningen ser ut att ha planat ut på ungefär 60 procent av försäljningsnivån i sektorn 2019.

-Överlag är det en tydlig uppgång inom tjänstesektorn, även om det fortsatt är många branscher som har en betydligt lägre försäljning nu än före pandemin. Vi räknar med att de borttagna restriktionerna kommer att bidra till en fortsatt stark återhämtning inom tjänstesektorn, säger Andreas Wallström.

Varuförsäljningen fortsätter att gå starkt och omsättningsnivåerna är högre än både 2020 och 2019. Kläd- och skoförsäljningen är 13 procent högre än 2019 och hela 39 procent högre än 2020.

-Hittills ser vi inga tecken på en minskning av försäljningen för de varor som har sett ett uppsving under pandemin. Sannolikt kommer hushållen nu att börja spendera mer av de pengar de har sparat under pandemin, säger Andreas Wallström.

Källa: Swedbank

Foto: Holger.Ellgaard