Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elda rätt för att spara på miljön

 

Elden är för många hemmets hjärta. Den sprider värme och ljus och mysfaktorn ökar rejält med en brasa. Om man dessutom eldar rätt sparar man både på miljön och plånboken.

Hösten är här och med den även mörkret. Det är nu många tar in sin första laddning ved för säsongen och tänder en första brasa. Många byter till en ny kamin, som eldar 80 procent renare jämfört med en gammal. Vid fullständig förbränning med modern vedeldningsteknik utvinns koldioxid, vattenånga och aska som kan användas för trädgårdsgödsling.

Här är några tips på hur man eldar rätt för att elda både rent och spara pengar:

  • Välj en modern braskamin. I dag finns en mängd olika modeller, storlekar och färger att välja på.
  • Använd torr ved. Veden bör ha lagrats luftigt i minst ett halvår, helst över sommaren under tak.
  • Sota skorstenen regelbundet – lätt att missa, men nog så viktigt.
  • Elda bara med ved – det bildas hälsofarliga rökgaser om man eldar med hushållsavfall, plast, målat, impregnerat virke och liknande.
  • Välj helst lövved – den ger mer värme än barrved och brinner dessutom lugnare.
  • Kontrollera röken. Är den vit, nästan genomskinlig så vet du att du eldar rätt!

Hela 84 procent av svenskarna tycker att en tänd brasa påverkar stämningen i hemmet mycket, visar en undersökning gjord av YouGove på uppdrag av Contura. Dessutom visar en amerikansk studie gjord av Christopher Dana Lynn på Department of Anhropology vid University of Alabama att en brasa sänker blodtrycket och har en allmänt avkopplande effekt.

– Människan har samlats kring elden i tusentals år och gör det fortfarande. Med alla nya modeller som har kommit finns det braskaminer som passar alla hem, säger Catharina Björkman, Marketing Communication Manager på Contura.

Källa: Contura

Foto: Contura